sobota, 23 marca 2013

Babeczki bardzo czekoladowe


O tym,że jestem strasznym łasuchem nie muszę nikomu mówić:) I wokół mnie również same łasuchy:) Dowodzi o tym fakt, iż wszystkie babeczki zniknęły w kilka sekund.... a teraz przyszedł wieczór i nie mamy nic słodkiego:) tak to już u Nas bywa. Fajne połączenie bardzo intensywnej czekolady i delikatnego serka. A na koniec nie może się obyć bez wisienki- idealny smak. Przepis jakiś czas temu znalazłam tutaj. Babeczki są przepyszne polecam:)

Składniki:

100 g masła
40 g kakao
100 g brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik)
1 czubata łyżeczka mąki
3 łyżki białego cukru
1 białko jajka

Sposób przygotowania:

Masło przekładamy do małego rondelka i rozpuszczamy. Powoli dodajemy kakao i mieszamy, do momentu, aż się rozpuści- gotujemy przez 1-2min.  Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce mieszamy ze sobą twaróg, mąkę, cukier oraz białko. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek ( przykrywamy połowę wysokości papilotek, można dodać trochę mniej masy, żeby  nie wyrosła za wysoka). Wkładamy do piekarnika na 15-20min, do momentu, aż się upieką. Następnie wykładamy na wierzch serową masę.Tak przygotowane babeczki piekłam przez ok 20min (w sumie razem masa czekoladowa+ masa serowa= ok 40min) Dla fajnego efektu białej masy, nie możemy doprowadzić do zapieczenia serka. Dlatego warto co jakiś czas sprawdzić w piekarniku nasze babeczki:)

Do dekoracji- wiśnie, rozmrożone lub z konfitury.

Smacznego:)





poniedziałek, 18 marca 2013

Jajka w kokilkach


Jakiś czas temu przeglądałam kulinarne blogi, natknęłam się na jeden przepis idealny na śniadanie:) weekendowe śniadanie do łóżka:) Jajko w roli głównej podane inaczej niż zwykle- bo w kokilce. Jak się okazuje śniadanie nie musi być nudne. Szybkie i łatwe w przygotowaniu- polecam:) Inspiracją był dla mnie przepis, który znajdziecie tutaj.


Składniki: (2 porcje)
2 jajka
2-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 
szczypiorek
kromka chleba żytniego
2-4 pomidorki koktajlowe
sól, pieprz 
żółty ser (kilka mini kawałków)
oliwa lub masło


Sposób przygotowania:

Kokilki smarujemy oliwą lub masłem. Na dno kokilek układamy pokrojoną w kostkę kromkę chleba, następnie brzegi wykładamy szynką szwarcwaldzką. Do środka powoli wbijamy jajka (uważając by żółtka się nie rozbiły) Układamy pomidorki koktajlowe (delikatnie nacięłam każdego, aby się szybciej upiekły) przyprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy pokrojony szczypiorek i ser żółty- zapiekamy.

Piekarnik: 170st.C
Czas pieczenia: 15-20min

Smacznego:)

niedziela, 17 marca 2013

Zapiekana cukinia


Mój szybki i bardzo smaczny sposób na obiad. Idealne rozwiązanie na przyjęcie. Podawana na różne sposoby z ulubionymi dodatkami. Do tej pory robiłam z kurczakiem- dziś spróbowałam z mięsem mielonym- i chyba już tak zostanie:) Zawsze robię o jedną porcję więcej na później- niestety to "później" trwa tylko 30minut:)

Składniki:
3 cukinie
czerwona papryka
500g mięsa mielonego
cebula
pomidorki koktajlowe
ząbek czosnku
sól/pieprz
oliwa
mozzarella lub inny ser
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
250ml mleka
sól/pieprz/0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż. Łyżeczką wybieramy miąższ ze środka( powstaną łódeczki). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną paprykę. Dusimy przez ok 10-15min na małym ogniu. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na koniec dodaję pokrojone lub w całości pomidorki koktajlowe.Następnie przygotowujemy sos beszamelowy- masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy przez ok 2min. Dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje- przez 5 minut, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Sos wykładamy na przygotowane łódeczki z cukinii, następnie kładziemy farsz z mięsa, można dodać na wierzch pozostałą część sosu oraz ser mozzarella lub inny.

Piekarnik: 170st.C
Czas pieczenia: ok 20-25min (do momentu, aż cukinia będzie miękka)
Smacznego:)




sobota, 16 marca 2013

Jabłka pod białą chmurką


Jabłka i cynamon moim zdaniem doskonałe połączenie. Słodka beza i intensywny smak jabłka tworzą związek idealny.Delikatny deser podawany na ciepło:) Do tej pory w kuchni pachnie cynamonem i jabłkami.

Składniki: (3 średnie kokilki)
3 jabłka
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny (1-2 łyżeczki)
2 białka
0,5 szklanki cukru pudru- można dodać mniej
Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Odstawimy na 5-10min.
Następnie przygotowane jabłka wkładamy do kokilek i pieczemy przez 10-15min (piekłam do momentu, aż zrobiły się miękkie). Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Przygotowaną masę wkładamy do kokilek z jabłkami i zapiekamy 10-15min (piekarnik 180st.C) Często beza po wyciągnięciu szybko opada- po upieczeniu zostawmy ją na 10min w piekarniku- wtedy nie opadnie zbyt szybko.

Smacznego:)



wtorek, 12 marca 2013

Zapiekanka wegetariańska


Mój pomysł na szybki obiad. Z moją ulubioną cukinią i innymi składnikami tworzy bardzo smaczne danie. Kompozycja smakowa jest dowolna.
Moim zdaniem ryż jest podstawą dobrze zrobionej zapiekanki. Ryż kupiłam w Lidlu- w woreczku. Jest idealny, sypki, jędrny i bardzo smaczny (choć do tej pory unikałam potraw z ryżem) Teraz zmieniam zdanie, ryż będzie gościł na moim stole częściej:)

Składniki:
2 cukinie
cebula
czerwona papryka
150g ryżu
mozzarella
śmietanka 30% (200ml)
500ml bulionu warzywnego
sól/pieprz 
łyżka masła
Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię i wsypujemy ryż-wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min do momentu, aż ryż będzie al dente. Gdy bulion trochę odparuje dodajemy śmietankę i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do kokilek lub innej formy do zapiekania. Na wierzch dodajemy ser mozzarella lub inny w zależności od upodobań.

Pieczemy przez ok 15-20min.

Smacznego:)



Przy okazji przypominam i zachęcam do wzięcia udziału w wiosennym candy:)

środa, 6 marca 2013

Mini serniczki

Znalazłam ten przepis przypadkiem jakiś czas temu- postanowiłam wypróbować. Moją wersję trochę zmodyfikowałam, dodałam pół kilo serka i jeden budyń. Przepis znajdziecie tutaj. Wyszły piękne, puszyste, delikatne z małą nutką wanilii w środku...hmmm pyszne. Dla tych, którzy lubią sernik w trochę innej formie niż tradycyjny- dla tych, którzy chcą mieć szybko coś dobrego na podwieczorek. Już mam "zamówienia" na kolejne:)


Składniki:
0,5 kostki masła (temperatura pokojowa)
szklanka cukru
0,5 kg gotowego serka do sernika
4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
pół laski wanilii
budyń śmietankowy (dodałam bez cukru)
starta skórka z pomarańczy
szczypta soli
Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka, wanilię oraz startą skórkę z pomarańczy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce serka oraz budyń i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli- na sztywno. Ubite białka przekładamy do przygotowanej masy sernikowej. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do kokilek. Z tak przygotowanej masy wychodzi porcja na ok. 12 małych kokilek.

Czas pieczenia: 30-40 min (do momentu, aż się zarumienią)
Temperatura: 160st. C