Znalazłam ten przepis przypadkiem jakiś czas temu- postanowiłam wypróbować. Moją wersję trochę zmodyfikowałam, dodałam pół kilo serka i jeden budyń. Przepis znajdziecie tutaj. Wyszły piękne, puszyste, delikatne z małą nutką wanilii w środku...hmmm pyszne. Dla tych, którzy lubią sernik w trochę innej formie niż tradycyjny- dla tych, którzy chcą mieć szybko coś dobrego na podwieczorek. Już mam "zamówienia" na kolejne:)
Składniki:
0,5 kostki masła (temperatura pokojowa)
szklanka cukru
0,5 kg gotowego serka do sernika
4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
pół laski wanilii
budyń śmietankowy (dodałam bez cukru)
starta skórka z pomarańczy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka, wanilię oraz startą skórkę z pomarańczy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce serka oraz budyń i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli- na sztywno. Ubite białka przekładamy do przygotowanej masy sernikowej. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do kokilek. Z tak przygotowanej masy wychodzi porcja na ok. 12 małych kokilek.
Czas pieczenia: 30-40 min (do momentu, aż się zarumienią)
Temperatura: 160st. C
Wyglądają świetnie :) Chętnie wypróbuję :P
OdpowiedzUsuńPzdr
Dziękuję:) zachęcam do spróbowania
UsuńKojarzą się zimowo, chociaż już marzę o wiośnie.. ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńteż robiłam jakiś czas temu ale z innego źródła ;)
OdpowiedzUsuńkażdy sernik wcinała bym:) ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJęzyk mało nie ucieknie...;-)
OdpowiedzUsuńTen budyń to proszek, czy już gotowy??
OdpowiedzUsuńdodajemy budyń w proszku
Usuń
OdpowiedzUsuńale puchate !!!
Puchate były w piekarniku, po wyciągnięciu niestety trochę opadły;)
Usuń