Mój pomysł na szybki obiad. Z moją ulubioną cukinią i innymi składnikami tworzy bardzo smaczne danie. Kompozycja smakowa jest dowolna.
Moim zdaniem ryż jest podstawą dobrze zrobionej zapiekanki. Ryż kupiłam w Lidlu- w woreczku. Jest idealny, sypki, jędrny i bardzo smaczny (choć do tej pory unikałam potraw z ryżem) Teraz zmieniam zdanie, ryż będzie gościł na moim stole częściej:)
Moim zdaniem ryż jest podstawą dobrze zrobionej zapiekanki. Ryż kupiłam w Lidlu- w woreczku. Jest idealny, sypki, jędrny i bardzo smaczny (choć do tej pory unikałam potraw z ryżem) Teraz zmieniam zdanie, ryż będzie gościł na moim stole częściej:)
Składniki:
2 cukinie
cebula
czerwona papryka
150g ryżu
mozzarella
śmietanka 30% (200ml)
500ml bulionu warzywnego
sól/pieprz
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię i wsypujemy ryż-wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min do momentu, aż ryż będzie al dente. Gdy bulion trochę odparuje dodajemy śmietankę i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do kokilek lub innej formy do zapiekania. Na wierzch dodajemy ser mozzarella lub inny w zależności od upodobań.
Pieczemy przez ok 15-20min.
Smacznego:)
Przy okazji przypominam i zachęcam do wzięcia udziału w wiosennym candy:)
Zapiekanki wyglądają uroczo:-) i mega smacznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMmm jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńNiestety te pyszności szybko zniknęły:( :)
UsuńSuper pomysł na obiadek:)
OdpowiedzUsuńAniu, szybki i bardzo smaczny:)
UsuńWygląda tak apetycznie, że mam ochotę ją zrobić, pomimo, że wegetariańskie dania do mnie nie przemawiają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję- zapiekanka wegetariańska, ale bardzo syta:)
UsuńSyty to może być jej autor, zapiekanka natomiast jest z pewnością sycąca :)
UsuńPozdrawiam i dziękuję za przepis
Michał
Zachęcam do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda na fotografiach:) Z chęcią spróbuję:)
OdpowiedzUsuńDodalam 150g pieczarek i posypalam papryczka chilli a na gore szczypiorek. Niebo w gebie ;))))))
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami jeszcze nie jadłam, kiedyś spróbuję- takim sposobem tworzy się nowy przepis:)
Usuńmam pytanie czy można dać do tego kukurydzę ???
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz kukurydzę na ciepło to zdecydowanie tak, doda nowego smaku potrawie. :)
UsuńDziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :) W taki upał marzy się coś szybkiego :) Ja przygotuję ją w wersji wegańskiej, ze śmietanką sojową i serem żółtym wegańskim :) Jeszcze raz dziękuję za inspirację. Aha, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się udał:) swoją drogą jeszcze nigdy nie próbowałam śmietanki sojowej.....następnym razem poeksperymentuję:)
Usuń