Jabłka i cynamon moim zdaniem doskonałe połączenie. Słodka beza i intensywny smak jabłka tworzą związek idealny.Delikatny deser podawany na ciepło:) Do tej pory w kuchni pachnie cynamonem i jabłkami.
Składniki: (3 średnie kokilki)
3 jabłka
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny (1-2 łyżeczki)
2 białka
0,5 szklanki cukru pudru- można dodać mniej
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Odstawimy na 5-10min.
Następnie przygotowane jabłka wkładamy do kokilek i pieczemy przez 10-15min (piekłam do momentu, aż zrobiły się miękkie). Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Przygotowaną masę wkładamy do kokilek z jabłkami i zapiekamy 10-15min (piekarnik 180st.C) Często beza po wyciągnięciu szybko opada- po upieczeniu zostawmy ją na 10min w piekarniku- wtedy nie opadnie zbyt szybko.
Smacznego:)
Chodził za mną taki deserek przez większą część zimy i niestety go nie zrobiłam, a teraz patrząc na Twój znów naszła mnie ochota! :)
OdpowiedzUsuńW takim razie raz dwa i zrobiony:) wróciła zima, więc postanowiłam zrobić deser na ciepło:)
Usuńzapiekane jabłka są genialne na chłodne, zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy deser:)
Usuńsuperkowe, zrobie takie
OdpowiedzUsuńpyszności:) super pomysł, taka szarlotka trochę pod pierzynką:)
OdpowiedzUsuńpiękne! proste i delikatne. dla mnie bomba.
OdpowiedzUsuńJAKIE CUDOWNE!
OdpowiedzUsuńDziękuję Paula:)
UsuńFajny pomysł na dość szybki deserek :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
super pomysł na deser! bardzo mi sie to podoba i koniecznie musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności! Uwielbiam takie deserki :)
OdpowiedzUsuńKuszą...jak to jabłka ;)
OdpowiedzUsuń