niedziela, 10 sierpnia 2014

Niedzielne śniadanie




Niedziela... Wstaliśmy wcześniej niż zazwyczaj. Szeroko otwarte drzwi i letni powiew wiatru. Zapach świeżo skoszonej trawy, rosa i śpiew ptaków. Takie poranki mamy codziennie, ale nie zawsze możemy pozwolić sobie na chwilę błogiego lenistwa. Lubię się nie śpieszyć... choć o tej porze już przebieram nogami by jutro pójść do pracy:) Tak... lubię swoją pracę :) A tymczasem obiecany przepis. Pyszne, delikatne, kruche placuszki z jabłkami.

Składniki ok. 30 placuszków:

3 jabłka (moje były b. kwaśne)
140g mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
szczypta soli
300ml kefiru
0,5 łyżeczki cynamonu
olej lub klarowane masło do smażenia
ulubiona konfitura lub cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki lub jeszcze mniejsze części. Wsypujemy do miski, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy ciasto- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy żółtka oraz kefir- wszystko miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do przygotowanego ciasta. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Do przygotowanej masy dodajemy jabłka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy małe porcje placków i smażymy do momentu, aż będą rumiane z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z ulubioną konfiturą, ale moim zdaniem najlepiej smakują z cukrem pudrem:)

oryginalny przepis znalazłam tutaj

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny:)