Niedziela... Wstaliśmy wcześniej niż zazwyczaj. Szeroko otwarte drzwi i letni powiew wiatru. Zapach świeżo skoszonej trawy, rosa i śpiew ptaków. Takie poranki mamy codziennie, ale nie zawsze możemy pozwolić sobie na chwilę błogiego lenistwa. Lubię się nie śpieszyć... choć o tej porze już przebieram nogami by jutro pójść do pracy:) Tak... lubię swoją pracę :) A tymczasem obiecany przepis. Pyszne, delikatne, kruche placuszki z jabłkami.
Składniki ok. 30 placuszków:
3 jabłka (moje były b. kwaśne)
140g mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
szczypta soli
300ml kefiru
0,5 łyżeczki cynamonu
olej lub klarowane masło do smażenia
ulubiona konfitura lub cukier puder
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki lub jeszcze mniejsze części. Wsypujemy do miski, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy ciasto- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy żółtka oraz kefir- wszystko miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do przygotowanego ciasta. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Do przygotowanej masy dodajemy jabłka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy małe porcje placków i smażymy do momentu, aż będą rumiane z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z ulubioną konfiturą, ale moim zdaniem najlepiej smakują z cukrem pudrem:)
oryginalny przepis znalazłam tutaj
Pyszne śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko takie śniadania szybko znikają z talerza:)
UsuńUwielbiam takie wypieki z samego rana :>
OdpowiedzUsuńKamciss żeby takie śniadania podawali jeszcze do łóżka:)
UsuńMniam mniam. Wyglądają smakowicie. Chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i jak przepis sprawdzony?:)
Usuń