wtorek, 12 sierpnia 2014

Szarlotka, beza i...

Jabłka. Świeże,twarde, soczyste i lekko kwaśne. Zdecydowanie lubię w takiej wersji niż ze słoika. Na ryneczku były tylko dwie odmiany, kupiłam tą najbardziej kwaśną. Oj kwaśne były i to jak:)

Szarlotka z bezą, która idealnie przebiła kwaśny smak jabłek, z delikatną nutką pomarańczy.
Inspiracją był przepis, który znalazłam u Asi z Kwestii Smaku

Składniki:

150 g mąki pszennej
40 g cukru
70 g zimnego masła 
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
opcjonalnie można dodać 0,5 łyżeczki startego imbiru

Mus jabłkowy:

4 duże jabłka (kwaśne)
50 g cukru
starta skórka z połowy pomarańczy

Beza:

3 białka
150 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Piekarnik: 180 stopni góra/dół
Czas pieczenia: 45 minut

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski dodajemy proszek, cukier oraz przyprawy (opcjonalnie). Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Wszystko miksujemy lub rozgniatamy ręcznie do momentu aż powstaną okruszki (trochę podobne do kruszonki). Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki.

Jabłka: obieramy ze skórki, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, można je pokroić w kostkę lub półksiężyce. Pokroiłam jabłka w dość duże kawałki bo lubię w takiej wersji, ale można je pokroić na drobne kawałeczki. Wsypujemy do garnka lub na patelnię dodajemy cukier oraz startą skórkę z pomarańczy i mieszamy. Smażymy przez ok. 7 minut do momentu, aż będą miękkie.

Formę na tartę smarujemy masłem, wyciągamy ciasto z lodówki. Możemy je rozwałkować albo kawałkami wylepić całą formę również z brzegami ok. 2cm. Spód dziurkujemy widelcem. Wykładamy wcześniej przygotowane jabłka i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając na tych samych obrotach, następnie dodajemy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy bezę i pieczemy przez kolejne 20 minut. 
I gotowe:)






8 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłko musi być kwaśne i już :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwaśne jabłka, słodka beza... Musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę do ciebie przychodzić bo zeżre wszystkie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe:) w takim razie podzielę się z Tobą Yvette:) w zamian za te piękne schody:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:)