Jeżyny.
Dawno nie jadłam, ale ten smak się pamięta. Słodkie, prawie czarne, małe i duże owoce. Wyszła tarta. Na kruchym spodzie, z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Chłodzi się w lodówce. Urodzinowa- minęły 2 lata jak ukazał się pierwszy wpis na blogu:) Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna za to, że jest tutaj ze mną. Jedni trafiają przypadkiem i zostają na dłużej, inni wpadają na chwilkę. Życzę sobie, żeby w kolejny roku mieć więcej czasu na przesiadywanie w kuchni:) I z tej okazji otworzę szampana:)
Składniki:
Kruche ciasto:
200g przesianej mąki
100g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru/ dodałam cukier puder
Krem:
350 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
250g śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Do misy przesypujemy przesianą mąkę, cukier puder, dodajemy pokrojone masło oraz jajko. Możemy wymieszać mikserem lub ręcznie do momentu aż powstaną okruszki. Ciasto szybko wyrabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30minut. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto, również na brzegach ok.2-3cm (można je również rozwałkować i cały płat wyłożyć na tortownicy). Spód tarty dziurkujemy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolką. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy fasolę oraz folię i pieczemy przez ok. 10minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstawiamy do ostudzenia.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Ubijamy śmietankę 30% na sztywno i mieszamy z serkiem. Przygotowany krem wykładamy na ostygniętą tartę.Wkładamy do lodówki na 2-3h, następnie dekorujemy wybranymi owocami, w moim przypadku są to jeżyny. Moja tarta dość ciężko odchodzi od tortownicy, ponieważ miałam dość wysoką formę, ale da się ją pokroić :)
Słodka, w sam raz na sobotnie popołudnie.
Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńDwa lata to szmat czasu - oby kolejne obfitowały w same radości z prowadzenia bloga :)
A tarta bajeczna :) Właśnie przytargałam do domu 850 gram jeżyn i się zastanawiam, co z nimi zrobić... :)
Dziękuję za życzenia:) 850g smacznych owoców:) zachęcam do zrobienia tarty, a jak nie tarta to jakiś pyszny deser np. z galaretką:):)
UsuńAż ślinika cieknie :P
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmniam uwielbiam czarne jagody, ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńYvette za nie m.in. kocham lato:)
Usuń