niedziela, 5 maja 2013

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

 
Świeże, pachnące pieczywo, aromatyczne pomidory oraz bazylia...pyszna przystawka.  Można ją podawać na wiele sposobów, ale wersja z pomidorami zawsze mi smakowała.  Nie mogę się już doczekać pomidorów z ogródka- piękne malinówki:)

                                                                        Składniki:
bagietka
2 pomidory
świeża bazylia
sól, pieprz
2 ząbki czosnku (1 ząbek do oliwy, 1 do pomidorów)
3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania: 

Bagietkę kroimy na małe kromki. Obieramy czosnek, wyciskamy lub ścieramy do miseczki z oliwą. Mieszamy składniki ze sobą i odstawiamy na 15-20min. Następnie każdą kromkę pieczywa smarujemy czosnkiem z oliwą i ustawiamy na blasze w rozgrzanym piekarniku 200st. C na 10-15min. Pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Listki świeżej bazylii drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy, wyciskamy 1 ząbek czosnku, dolewamy oliwy, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie. Tak przygotowane pomidory nakładamy na gorące pieczywo...

Piekarnik: 200st.C
Czas pieczenia: 10-15min

Jest pysznie!


8 komentarzy:

  1. Wydaje się, że prościej być nie może, pyszniej też chyba nie. Masz rację, to idealna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy07 maja, 2013

    Idealne w swojej prostocie. Pomidory kochaja oliwe i bazylie. Nieodlaczny partner niejednej z imprez :) polecam w szczegolnosci jako potencjalny włoski obiad lub jako przystawka dla przyjaciol :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna z moich ulubionych przekąsek i też już mi tęskno do smaku działkowych pomidorów:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie!:)

    obserwuje i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)