Świeże, pachnące pieczywo, aromatyczne pomidory oraz bazylia...pyszna przystawka. Można ją podawać na wiele sposobów, ale wersja z pomidorami zawsze mi smakowała. Nie mogę się już doczekać pomidorów z ogródka- piękne malinówki:)
Składniki:
bagietka
2 pomidory
świeża bazylia
sól, pieprz
2 ząbki czosnku (1 ząbek do oliwy, 1 do pomidorów)
3 łyżki oliwy
2 pomidory
świeża bazylia
sól, pieprz
2 ząbki czosnku (1 ząbek do oliwy, 1 do pomidorów)
3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy na małe kromki. Obieramy czosnek, wyciskamy lub ścieramy do miseczki z oliwą. Mieszamy składniki ze sobą i odstawiamy na 15-20min. Następnie każdą kromkę pieczywa smarujemy czosnkiem z oliwą i ustawiamy na blasze w rozgrzanym piekarniku 200st. C na 10-15min. Pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Listki świeżej bazylii drobno
siekamy. Wszystko razem mieszamy, wyciskamy 1 ząbek czosnku, dolewamy
oliwy, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie. Tak przygotowane pomidory nakładamy na gorące pieczywo...
Piekarnik: 200st.C
Czas pieczenia: 10-15min
Jest pysznie!
Wydaje się, że prościej być nie może, pyszniej też chyba nie. Masz rację, to idealna przekąska!
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska:)
OdpowiedzUsuńIdealne w swojej prostocie. Pomidory kochaja oliwe i bazylie. Nieodlaczny partner niejednej z imprez :) polecam w szczegolnosci jako potencjalny włoski obiad lub jako przystawka dla przyjaciol :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych przekąsek i też już mi tęskno do smaku działkowych pomidorów:-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie!:)
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam do mnie:)
ale pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń