sobota, 27 kwietnia 2013

Jajko w papryce


Już gotowe:) Lubię gdy sobotnie śniadanie jest inne niż te przygotowywane w pośpiechu w tygodniu:) Wtedy mamy czas na celebrowanie posiłku i delektowanie się każdym kęsem. Papryka w duecie z jajkiem świetnie smakuje. W dzieciństwie jajko przygotowywane przez moją Kochaną mamę musiało być ścięte, prawie sztywne- inaczej nie było mowy o jedzeniu;) teraz zmieniły mi się upodobania co do rodzaju przyrządzanego jajka:)

Składniki:

2 jajka
papryka czerwona
2 plasterki szynki lub boczku
masło do smażenia
sól, pieprz
szczypiorek
Sposób przygotowania:

Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyciągamy gniazdo nasienne. W małym garnuszku gotujemy przez ok 10-15 min żeby zrobiła się odrobinę miękka. Następnie podsmażamy na maśle szynkę lub boczek. Kroimy szczypiorek. Gdy papryka będzie gotowa wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym do żywności. Do każdej połówki papryki wbijamy ostrożnie jajko, dodajemy szynkę lub boczek, szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.W naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika. Piekarnik: 190st C





Smacznego:)



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis. Wykorzystam na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach.... tak, te niespieszne weekendowe śniadanka! Uwielbiam!Fajowy pomysł na jajo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram się za przygotowanie takich pyszności :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię celebrować weekendowe śniadanka :) Robiłam kiedyś takie jajo w papryce, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)