Już gotowe:) Lubię gdy sobotnie śniadanie jest inne niż te przygotowywane w pośpiechu w tygodniu:) Wtedy mamy czas na celebrowanie posiłku i delektowanie się każdym kęsem. Papryka w duecie z jajkiem świetnie smakuje. W dzieciństwie jajko przygotowywane przez moją Kochaną mamę musiało być ścięte, prawie sztywne- inaczej nie było mowy o jedzeniu;) teraz zmieniły mi się upodobania co do rodzaju przyrządzanego jajka:)
Składniki:
2 jajka
papryka czerwona
2 plasterki szynki lub boczku
masło do smażenia
sól, pieprz
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyciągamy gniazdo nasienne. W małym garnuszku gotujemy przez ok 10-15 min żeby zrobiła się odrobinę miękka. Następnie podsmażamy na maśle szynkę lub boczek. Kroimy szczypiorek. Gdy papryka będzie gotowa wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym do żywności. Do każdej połówki papryki wbijamy ostrożnie jajko, dodajemy szynkę lub boczek, szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.W naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika. Piekarnik: 190st C
Smacznego:)
Bardzo fajny i prosty przepis. Wykorzystam na pewno:)
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
UsuńAch.... tak, te niespieszne weekendowe śniadanka! Uwielbiam!Fajowy pomysł na jajo.
OdpowiedzUsuńZabieram się za przygotowanie takich pyszności :>
OdpowiedzUsuńJa też lubię celebrować weekendowe śniadanka :) Robiłam kiedyś takie jajo w papryce, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń