Dawno mnie nie było, ale mam nadzieję, że już powróciłam na dobre:):)
Przeprowadzka dobiega końca- mam już swój piekarnik i nie zawaham się go użyć w najbliższy weekend:)
A póki co przedstawiam przepis na pyszne zapiekane młode ziemniaki z delikatnym twarożkiem i odrobiną masła:) uwielbiam!
Przeprowadzka dobiega końca- mam już swój piekarnik i nie zawaham się go użyć w najbliższy weekend:)
A póki co przedstawiam przepis na pyszne zapiekane młode ziemniaki z delikatnym twarożkiem i odrobiną masła:) uwielbiam!
Składniki:
4 młode ziemniaki
twaróg półtłusty (pół kostki)
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
łyżka oleju
mała cebula,
opcjonalnie szczypiorek lub koperek
sól/pieprz
masło do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nastawiamy piekarnik na 180st. C. Ziemniaki smarujemy olejem i układamy na blasze. Pieczemy z obu stron po 10-15min do momentu aż się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: twaróg rozdrabniamy w misce, kroimy w drobną kostkę cebulę oraz siekamy koperek. Do twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy solą oraz pieprzem i na koniec zalewamy jogurtem- mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gdy ziemniaki będę już upieczone wyjmujemy z piekarnika, robimy na środku małe nacięcie, żeby nałożyć farsz z twarogu. Na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy na gorąco z odrobiną świeżego masła.
Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia 10-15min
Smacznego:)
pyszne bardzo jedzonko, koperek uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Przede mną też przeprowadzka, a tam nie wiem czy piekarnik będzie dobrze spełniał swoje funkcje.
OdpowiedzUsuńuwielbiam! Zawsze wyglądają efektownie tak jak u Ciebie i przede wszystkim są pyszne :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze są z młodych ziemniaczków:)
OdpowiedzUsuń