czwartek, 23 maja 2013

Ziemniaki zapiekane


Dawno mnie nie było, ale mam nadzieję, że już powróciłam na dobre:):)
Przeprowadzka dobiega końca- mam już swój piekarnik i nie zawaham się go użyć w najbliższy weekend:)
A póki co przedstawiam przepis na pyszne zapiekane młode ziemniaki z delikatnym twarożkiem i odrobiną masła:) uwielbiam!


Składniki:

4 młode ziemniaki
twaróg półtłusty (pół kostki)
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
łyżka oleju
mała cebula,
opcjonalnie szczypiorek lub koperek
sól/pieprz
masło do smaku
Sposób przygotowania: 

Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nastawiamy piekarnik na 180st. C. Ziemniaki smarujemy olejem i układamy na blasze. Pieczemy z obu stron po 10-15min do momentu aż się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: twaróg rozdrabniamy w misce, kroimy w drobną kostkę cebulę oraz siekamy koperek. Do twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy solą oraz pieprzem i na koniec zalewamy jogurtem- mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gdy ziemniaki będę już upieczone wyjmujemy z piekarnika, robimy na  środku małe nacięcie, żeby nałożyć farsz z twarogu. Na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy na gorąco z odrobiną świeżego masła. 

Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia 10-15min

Smacznego:)


4 komentarze:

  1. pyszne bardzo jedzonko, koperek uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie. Przede mną też przeprowadzka, a tam nie wiem czy piekarnik będzie dobrze spełniał swoje funkcje.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! Zawsze wyglądają efektownie tak jak u Ciebie i przede wszystkim są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze są z młodych ziemniaczków:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)