wtorek, 12 marca 2013

Zapiekanka wegetariańska


Mój pomysł na szybki obiad. Z moją ulubioną cukinią i innymi składnikami tworzy bardzo smaczne danie. Kompozycja smakowa jest dowolna.
Moim zdaniem ryż jest podstawą dobrze zrobionej zapiekanki. Ryż kupiłam w Lidlu- w woreczku. Jest idealny, sypki, jędrny i bardzo smaczny (choć do tej pory unikałam potraw z ryżem) Teraz zmieniam zdanie, ryż będzie gościł na moim stole częściej:)

Składniki:
2 cukinie
cebula
czerwona papryka
150g ryżu
mozzarella
śmietanka 30% (200ml)
500ml bulionu warzywnego
sól/pieprz 
łyżka masła
Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy na patelni i dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię i wsypujemy ryż-wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 min do momentu, aż ryż będzie al dente. Gdy bulion trochę odparuje dodajemy śmietankę i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do kokilek lub innej formy do zapiekania. Na wierzch dodajemy ser mozzarella lub inny w zależności od upodobań.

Pieczemy przez ok 15-20min.

Smacznego:)



Przy okazji przypominam i zachęcam do wzięcia udziału w wiosennym candy:)

17 komentarzy:

  1. Zapiekanki wyglądają uroczo:-) i mega smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak apetycznie, że mam ochotę ją zrobić, pomimo, że wegetariańskie dania do mnie nie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję- zapiekanka wegetariańska, ale bardzo syta:)

      Usuń
    2. Syty to może być jej autor, zapiekanka natomiast jest z pewnością sycąca :)
      Pozdrawiam i dziękuję za przepis
      Michał

      Usuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda na fotografiach:) Z chęcią spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodalam 150g pieczarek i posypalam papryczka chilli a na gore szczypiorek. Niebo w gebie ;))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam, kiedyś spróbuję- takim sposobem tworzy się nowy przepis:)

      Usuń
  6. mam pytanie czy można dać do tego kukurydzę ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz kukurydzę na ciepło to zdecydowanie tak, doda nowego smaku potrawie. :)

      Usuń
  7. Dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :) W taki upał marzy się coś szybkiego :) Ja przygotuję ją w wersji wegańskiej, ze śmietanką sojową i serem żółtym wegańskim :) Jeszcze raz dziękuję za inspirację. Aha, piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się udał:) swoją drogą jeszcze nigdy nie próbowałam śmietanki sojowej.....następnym razem poeksperymentuję:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:)