sobota, 16 marca 2013

Jabłka pod białą chmurką


Jabłka i cynamon moim zdaniem doskonałe połączenie. Słodka beza i intensywny smak jabłka tworzą związek idealny.Delikatny deser podawany na ciepło:) Do tej pory w kuchni pachnie cynamonem i jabłkami.

Składniki: (3 średnie kokilki)
3 jabłka
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny (1-2 łyżeczki)
2 białka
0,5 szklanki cukru pudru- można dodać mniej
Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Odstawimy na 5-10min.
Następnie przygotowane jabłka wkładamy do kokilek i pieczemy przez 10-15min (piekłam do momentu, aż zrobiły się miękkie). Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Przygotowaną masę wkładamy do kokilek z jabłkami i zapiekamy 10-15min (piekarnik 180st.C) Często beza po wyciągnięciu szybko opada- po upieczeniu zostawmy ją na 10min w piekarniku- wtedy nie opadnie zbyt szybko.

Smacznego:)



13 komentarzy:

  1. Chodził za mną taki deserek przez większą część zimy i niestety go nie zrobiłam, a teraz patrząc na Twój znów naszła mnie ochota! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie raz dwa i zrobiony:) wróciła zima, więc postanowiłam zrobić deser na ciepło:)

      Usuń
  2. zapiekane jabłka są genialne na chłodne, zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) super pomysł, taka szarlotka trochę pod pierzynką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne! proste i delikatne. dla mnie bomba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na dość szybki deserek :)))
    dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka" i pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na deser! bardzo mi sie to podoba i koniecznie musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, pyszności! Uwielbiam takie deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuszą...jak to jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)