sobota, 11 sierpnia 2012

Deser podano...

Pachnące kruche ciasto, delikatny krem i borówki.Moja pierwsza w życiu tarta. Już teraz wiem, że nie ostatnia:) Moje ulubione owoce otoczone przepysznym kremem. Mój słodki świat- moje chwile.



Składniki:
  • 160g mąki
  • 110g masła,
  • 60g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,

Krem:

budyń śmietankowy
    0,5 litra mleka,
    80g białej czekolady,
    250ml śmietanki 36%,
    1 cukier waniliowy,

    Sposób przygotowania:

    Ciasto:

    Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i schłodzimy w lodówce przez co najmniej 1,5 godziny.
    Formę na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto należy rozwałkować  i  wyłożyć nim formę. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. 
    Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.Pieczemy przez 15 minut po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy przez kolejne 10-15minut. 
    Krem:
    Gotujemy budyń, pod koniec gotowania dodajemy białą czekoladę. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym. Ostudzony budyń lekko rozgniatamy mikserem po czym powoli dodajemy do niego bitą śmietanę.  Przygotowany krem wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy borówkami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

    Słodkiego życia!








    1 komentarz:

    1. Tarta przepyszna;) miałam możliwość skosztować:) rewelacja!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny:)