W tym roku postanowiłam zrobić kilka małych słoików z papryką. Tym samym specjały z babcinej spiżarni przetrwają dłużej niż dwa miesiące:) Paprykę lubię w każdej postaci i zawsze znajduje ona miejsce w mojej kuchni. Okazuje się, że tych kilka słoików nie przetrwa do zimy - nie tylko ja lubię paprykę w taki m wydaniu;)
Składniki:
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski i wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut, by ją sparzyć. Zalewa: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę
układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele
angielskie, czosnek i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. Wrzącą
zalewą zalać słoiki i odwrócić słoiki do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Smacznego:)
Uwielbiam taką papryczkę :)
OdpowiedzUsuń