środa, 15 sierpnia 2012

Kolorowa papryka...

W tym roku postanowiłam zrobić kilka małych słoików z papryką. Tym samym specjały z babcinej spiżarni przetrwają dłużej niż dwa miesiące:)  Paprykę lubię w każdej postaci i zawsze znajduje ona miejsce w mojej kuchni. Okazuje się, że tych kilka słoików nie przetrwa do zimy - nie tylko ja lubię paprykę w taki m wydaniu;)



Składniki:

2 kg papryki czerwonej (dodałam 0,5kg czerwonej i 0,5kg żółtej)
 3,5 szklanki wody
 0,5 szklanki octu 
3 płaskie łyżki cukru 
1,5 łyżeczki soli 
3 (ziarenka ziela angielskiego na słoik) 
gorczyca (kilka ziarenek na słoik) 
olej (1 łyżka na słoik- małe słoiczki 1 mała łyżeczka)
liść laurowy (1 liść na słoik)
ząbek czosnku 

Sposób przygotowania: 

Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski i wrzucamy do  wrzącej wody na 5 minut, by ją sparzyć. Zalewa: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie, czosnek i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. Wrzącą zalewą zalać słoiki i odwrócić słoiki do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Smacznego:) 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny:)