Pachnące kruche ciasto, delikatny krem i borówki.Moja pierwsza w życiu tarta. Już teraz wiem, że nie ostatnia:) Moje ulubione owoce otoczone przepysznym kremem. Mój słodki świat- moje chwile.
Składniki:
- 160g mąki
- 110g masła,
- 60g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
Krem:
budyń śmietankowy
0,5 litra mleka,
80g białej czekolady,
250ml śmietanki 36%,
1 cukier waniliowy,
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i schłodzimy w lodówce przez co najmniej 1,5 godziny.
Formę
na tartę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Schłodzone
ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą.
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.Pieczemy przez 15 minut po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy przez kolejne 10-15minut.
Krem:
Gotujemy budyń, pod koniec gotowania dodajemy białą czekoladę. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym. Ostudzony budyń lekko rozgniatamy mikserem po czym powoli dodajemy do niego bitą śmietanę. Przygotowany krem wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy borówkami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Słodkiego życia!
Tarta przepyszna;) miałam możliwość skosztować:) rewelacja!
OdpowiedzUsuń