Nie wyobrażam sobie śniadania bez świeżego pieczywa. Zapach ciasta unoszący się o poranku z kuchni obudzi każdego. Prosty, szybki przepis.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej (dodałam więcej razowej, a mniej pszennej)
3/4 szklanki wody
10 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
Wymieszać suche składniki. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich
łyżkę wody i dodać do mąki.Stopniowo należy wlewać oliwę i wodę -
zagnieść ciasto. Przełożyć do
miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30 minut do
wyrastania. Przykryć ściereczką. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki o dowolnych kształtach. Obsypać je pestkami słonecznika lub dyni(użyłam ulubionych płatków górskich) i układać na blasze do pieczenia
wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210 st C. Piec ok.15 minut- można włączyć termoobieg, by lekko się zrumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:)