poniedziałek, 21 lipca 2014

Ciasto ze śliwkami

Nastała ten czas, kiedy można jeść śliwki bez opamiętania:) Moje ulubione to te zielone w środku, jędrne i słodkie. W ogrodzie mamy trzy wielkie drzewa, uginają się pod naporem owoców.  W tym roku natura nas hojnie obdarowała:) Do naszych śliwek jeszcze sporo czasu, a tymczasem upiekłam ciasto ze śliwek zakupionych u gospodarza z pobliskiej wsi.


Składniki:

175g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200g miękkiego masła
140g cukru
3 jajka 
ok.10-15 śliwek, wydrylowanych, przekrojonych na pół
 cukier puder

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotować tortownicę (średnica 22cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, 175g pokrojonego masła,cukier  i jajka. Delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera. Gdy uzyskamy jednolitą masę przekładamy ciasto do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzch układamy śliwki (można je również zmieszać łyżką z ciastem) Pieczemy przez ok. 35min. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy:)





7 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena zachęcam do spróbowania:)

      Usuń
    2. albo..zapraszam do siebie na kawałeczek:)

      Usuń
  2. pycha śliwki bardzo lubię takie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś dokupiłam kolejny kilogram i zabieram się za konfiturę ze śliwek:)

      Usuń
  3. Taki biszkopcik, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamciss szkoda tylko, że tak szybko znika z talerza:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:)