niedziela, 6 kwietnia 2014

Deser z jabłkami

Sobota, niedziela i po weekendzie. Było słonecznie, intensywnie i bardzo smacznie. Urodziny mojego M. i Taty minęły pod hasłem "moja mama piecze torty":)Jak zawsze idealne. Mamo jesteś niesamowita! I Bruno też:) Dziś przygotowałam, pyszny, szybki deser z jabłkami.  Miałam słodkie jabłka pod ręką, ale idealnie pasowałaby szara reneta.  Zjedliśmy gdy były jeszcze ciepłe:)

Składniki:  
5- średniej wielkości kokilek

4 jabłka (kwaśne i twarde)
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki mleka
1 jajko


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Opcjonalnie gdy jabłka są bardzo kwaśne można dodać 2 łyżeczki brązowego cukru. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki wody i wrzucamy jabłka. Gotujemy pod przykryciem ok 4-5min. do momentu, aż zrobią się miękkie. Przygotowane jabłka przekładamy do kokilek (mniej więcej do 3/4 wysokości naczynia). Następnie przygotowujemy ciasto. Jajko mieszamy z mlekiem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, oraz jajko z mlekiem. Miksujemy całość, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną masę wlewamy do kokilek. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.






7 komentarzy:

  1. Szkoda, że desery i łikendy tak szybko się kończą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło przepysznie, zwłaszcza z gałką lodów waniliowych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)