piątek, 2 maja 2014

Majówka i ciasto z rabarbarem

Majówka/MAJ. Najpiękniejszy miesiąc w roku. Zimno, ale w kuchni MMS jak zawsze gorąco:) Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie. Kompot z rabarbarem i mrożonymi wiśniami. A teraz czas na zieloną herbatę i ustalenie trasy jutrzejszej wycieczki:) Od 1 maja można zwiedzać Podziemne Miasto na Wyspie Wolin, gdy mój M. się o tym dowiedział nie było mowy o pominięciu tego miejsca w naszych planach.  A później wybierzemy się w podróż śladami twórców przecudownego brulionu o życiu, pięknych miejscach, wspaniałych chwilach spędzonych w różnych zakątkach świata i nie tylko: Piechotą do lata by Mimi & Zorki :) Już nie mogę się doczekać:) A na koniec przepis na ciasto z rabarbarem. Dziękuję Kamo za dostarczenie rabarbaru:)

Inspiracją był dla mnie przepis pochodzący ze strony Kwestia smaku


Składniki- kruche ciasto:

150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g masła
1 jajko

Przygotowanie rabarbaru:

500g rabarbaru
4 łyżki miodu akacjowego
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy

Kruszonka:

150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
60g cukru
120g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 22x35cm). Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną,dodajemy cukier, pokrojone masło i jajko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aż powstanie jednolita masa (najlepiej wyrabiać je palcami). Ciasto wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blasze z uwzględnieniem brzegów. Spód nakłuwamy widelcem. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Pieczemy przez 25 minut, aż ciasto będzie miała delikatny, złoty odcień. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni. Rabarbar myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Mieszamy z miodem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Przygotowujemy kruszonkę- do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Mieszankę rozcieramy palcami do momentu, aż powstanie kruszonka. Przygotowany rabarbar układamy na spodzie ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 35-40minut. W oryginalnym przepisie jest mniej cukru i miodu. Dodałam więcej ponieważ użyłam bardzo kwaśnego rabarbaru:)







3 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruchutkie i z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle apetycznie ... Przepis na kruche chętnie wykorzystam, ale z innymi owocami ( wiśnie i rabarbar to zmora mojego dzieciństwa ... ). Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)