niedziela, 16 marca 2014

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Jak ja lubię weekend. Chyba nie znam osób, które go nie lubią  (z wyjątkiem tych, którzy w tym czasie muszą pracować) Spotkałam się z moimi Najbliższym:) Odpoczęłam. Wyspałam się.  Upiekłam coś dobrego. A TERAZ dalszy ciąg leniuchowania:)  Czasami można sobie zrobić taki dzień prawda? Już z samego rana w kuchni pachniało czekoladą. Oto ciasteczka owsiane, delikatne z rozpływającą się w ustach gorzką czekoladą,  z dodatkiem wiórków kokosowych. Inspiracją był przepis Ani z bloga Lepszy smak


Składniki:

200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1,5szklanki płatków owsianych górskich (w oryginalnym przepisie są 2 szklanki)
0,5 szklanki wiórków kokosowych
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
(czekoladę należy pokroić na małe kawałki)

Sposób przygotowania:

Piekarnik: 180 stopni 
Czas pieczenia: 10-12 min
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Masło razem z cukrem ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy, do momentu aż składniki się połączą. W osobnej misce mieszamy mąkę z sodą, solą oraz cynamonem. Wsypujemy składniki do masy, dokładnie mieszając. Kolejno dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy wszystkie składniki.

Z przygotowanej masy formujemy kulki i spłaszczamy, możemy też układać na blasze za pomocą łyżek. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratki. Podczas wyjmowania trzeba uważać, żeby nie połamać ciastek. Gdy są jeszcze ciepłe czekolada jest lejąca i bardzo aromatyczna:)

Polecam i zachęcam do spróbowania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:)