Jak ja lubię weekend. Chyba nie znam osób, które go nie lubią (z wyjątkiem tych, którzy w tym czasie muszą pracować) Spotkałam się z moimi Najbliższym:) Odpoczęłam. Wyspałam się. Upiekłam coś dobrego. A TERAZ dalszy ciąg leniuchowania:) Czasami można sobie zrobić taki dzień prawda? Już z samego rana w kuchni pachniało czekoladą. Oto ciasteczka owsiane, delikatne z rozpływającą się w ustach gorzką czekoladą, z dodatkiem wiórków kokosowych. Inspiracją był przepis Ani z bloga Lepszy smak
Składniki:
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1,5szklanki płatków owsianych górskich (w oryginalnym przepisie są 2 szklanki)
0,5 szklanki wiórków kokosowych
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
(czekoladę należy pokroić na małe kawałki)
Sposób przygotowania:
Piekarnik: 180 stopni
Czas pieczenia: 10-12 min
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Masło razem z cukrem ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy, do momentu aż składniki się połączą. W osobnej misce mieszamy mąkę z sodą, solą oraz cynamonem. Wsypujemy składniki do masy, dokładnie mieszając. Kolejno dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy wszystkie składniki.
Z przygotowanej masy formujemy kulki i spłaszczamy, możemy też układać na blasze za pomocą łyżek. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratki. Podczas wyjmowania trzeba uważać, żeby nie połamać ciastek. Gdy są jeszcze ciepłe czekolada jest lejąca i bardzo aromatyczna:)
Polecam i zachęcam do spróbowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:)