Makaron w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Szybkie oraz bardzo smaczne danie. Szpinak mogłabym dodawać nawet do pączków;) lubię -szczególnie wtedy gdy jest świeży z odrobiną czosnku smakuje doskonale. Zapraszam do stołu:)
Składniki:
200g makaronu tagliatelle
300g mrożonego szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
200ml śmietanki 18%
2 łyżki wody
200g makaronu tagliatelle
300g mrożonego szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
200ml śmietanki 18%
2 łyżki wody
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (makaron al dente). Na patelnię wykładamy szpinak i podlewamy dwiema łyżkami wody. Smażymy do momenty, aż woda odparuje. Doprawiamy delikatnie solą oraz drobno posiekanym czosnkiem. Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy przez ok 5 minut, aż mięso się zrumieni. Następnie smażymy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Do kurczaka wlewamy śmietankę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zostawiamy na ogniu przez 2 minuty. Makaron odcedzamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Makaron, szpinak, kurczak ze śmietanką można połączyć w całość- preferuję nakładać po kolei każdy ze składników osobno na talerzu:) Smacznego:)
hmmm ale wiosennie się zrobiło ;)
OdpowiedzUsuńPycha i jak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o szpinak to mam podobnie. Mogłabym go jeść na deser i na każdy inny posiłek:-) Piękne zdjęcia, działają na wyobraźnię;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:) Jak ja się cieszę, że wiosna nadchodzi:) świeży szpinak, szparagi i inne pyszne warzywa pojawią się w kuchni:)
Usuńsmaczny pomysł na obiadek :))) szpinak jest the best! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj