niedziela, 14 kwietnia 2013

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem


Makaron w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Szybkie oraz bardzo smaczne danie. Szpinak mogłabym dodawać nawet do pączków;) lubię -szczególnie wtedy gdy jest świeży z odrobiną czosnku smakuje doskonale. Zapraszam do stołu:)


Składniki:

200g makaronu tagliatelle
300g mrożonego szpinaku  
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
200ml śmietanki 18%
2 łyżki wody 
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Makaron wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (makaron al dente). Na patelnię wykładamy szpinak i podlewamy dwiema łyżkami wody. Smażymy do momenty, aż woda odparuje. Doprawiamy delikatnie solą oraz drobno posiekanym czosnkiem. Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy przez ok 5 minut, aż mięso się zrumieni. Następnie smażymy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Do kurczaka wlewamy śmietankę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zostawiamy na ogniu przez 2 minuty. Makaron odcedzamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Makaron, szpinak, kurczak ze śmietanką można połączyć w całość- preferuję nakładać po kolei każdy ze składników osobno na talerzu:)  Smacznego:)





5 komentarzy:

  1. hmmm ale wiosennie się zrobiło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o szpinak to mam podobnie. Mogłabym go jeść na deser i na każdy inny posiłek:-) Piękne zdjęcia, działają na wyobraźnię;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko:) Jak ja się cieszę, że wiosna nadchodzi:) świeży szpinak, szparagi i inne pyszne warzywa pojawią się w kuchni:)

      Usuń
  3. smaczny pomysł na obiadek :))) szpinak jest the best! :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)