niedziela, 21 kwietnia 2013

Babeczki z pianką


Jakiś czas temu znalazłam przepis na pyszne babeczki z pianką oblane czekoladą. Przypomniał mi się okres dzieciństwa :) Martha Stewart ostatnio w swoim programie zrobiła je w ekspresowym tempie:)
Pomyślałam, że spróbuję. Przepis na babeczki już miałam- przepis na krem oraz czekoladę znalazłam na blogu Moje Wypieki (a pochodzi od M.Stewart). Są przepyszne, rozpływają się w ustach i niestety szybko znikają....

Składniki na babeczki: 12sztuk
150 g masła 
300 g mąki
100 g cukru
200 ml mleka
2 jajka
 2 łyżki kakao
 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
Sposób przygotowania:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy z cukrem i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski dodajemy jajka, mleko oraz kakao- mieszamy składniki ze sobą. Następnie do przesianej mąki dodajemy mleko z jajkami oraz przestudzone masło. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Masa powinna być gęsta- tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką do papilotek (do połowy wielkości papilotki).

Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia 15-20 min.

Składniki na piankę:
2 duże białka

1 szklanka cukru

6 łyżek wody
Do metalowej miski dodajemy białka, cukier oraz wodę. Wszystkie składniki ubijamy przez około 1 minutę. W garnku gotujemy niewielką ilość wody (tak, aby nie dotykała dna miski), umieszczamy nad nim miskę z białkami. Przez 12 minut ubijamy białka nad parą wodną- białka powinny osiągnąć temperaturę 70st C,ale bez termometru też się ubiją:) Białka z minuty na minutę będą się robić gęste. Gdy będą wystarczająco sztywne odstawiamy je na bok. Przygotowujemy dekorator do tortów. Przekładamy do niego pianę i dekorujemy babeczki. Gdy babeczki będą już przygotowane- odstawiamy do lodówki na ok 1-2h.

Składniki na polewę:
3 tabliczki gorzkiej czekolady (300g)
2 łyżki oleju
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem. Mieszamy ze sobą składniki. Gdy czekolada się rozpuści przelewamy do wysokiego kubka i odstawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy babeczki z lodówki. Każdą babeczkę zanurzamy energicznym ruchem w kubku- czekamy, aż nadmiar czekolady spłynie i odstawimy.  Gdy babeczki będą oblane czekoladą pozostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 10-15 min następnie wkładamy do lodówki na 1-2h:)

Smacznego:)






15 komentarzy:

  1. O rety, wygląddają obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Do p. Marthy mi wiele brakuje, ale chyba podejmę wyzwanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są wspaniałe!!! Pożeram je wzrokiem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dorobiłam się nowego miksera, bo już bym była w trakcie ubijania białek :) Zdjęcia obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wrażeniem. Wyglądają niesamowicie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te zdjęcia przyprawiaja mnie o ślinotok! babeczki sa niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie takie smaki to powrót do dzieciństwa :) Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję, dziękuję, dziękuję za wszystkie komentarze:) zachęcam do spróbowania:) są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeej, wyglądają tak bajecznie :) jeżeli mi też takie wyjdą to chyba szkoda mi je będzie zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam:) oj dawno ich też nie robiłam, chyba muszę wrócić do tego przepisu:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:)