Śniadanie nie musi być nudne. Dobre śniadanie to dobry początek dnia, a kto by nie chciał mieć dobrych dni??:) W tygodniu brakuje czasu na celebrowanie wspólnego porannego posiłku- weekend to dobry moment na chwile dla Nas:) Frittatę można przygotować na wiele sposobów- dziś przedstawiam wersję podstawową.
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mleka
2 pomidory
2 rzodkiewki
mozzarella (1 duża kulka, lub kilka małych)
łyżka startego żółtego sera
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże liście bazylii
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
5 łyżek mleka
2 pomidory
2 rzodkiewki
mozzarella (1 duża kulka, lub kilka małych)
łyżka startego żółtego sera
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże liście bazylii
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy naczynie żaroodporne- smarujemy masłem i odstawiamy. Jajka z mlekiem, solą, pieprzem oraz czosnkiem roztrzepujemy na jednolitą masę. Dodajemy kulki lub pokrojoną w paski mozzarellę oraz liście bazylii. Mieszamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do jajek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Do przygotowanego wcześniej naczynia wlewamy masę z jajkami, na wierzch układamy pokrojone pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie gdy masa zrobi się na górze sztywna dodajemy żółty ser. Dalej pieczemy.
Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia: 15-20 min.
Smacznego:)
Uwielbiam frittatę. Sama robiłam z łososiem w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńZ łososiem jeszcze nie robiłam, ale pewnie też jest pyszna:)
UsuńUwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńpiękna frittata :))) a te kolory cudne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję:)
UsuńZ takim śniadaniem dzień z pewnością musi być udany..
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)