poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Suflet.... czekoladowy



Czekolada, czekoladowe, czekoladki, czekoladowy... suflet:) Zrobiłam pierwszy raz w życiu i  się udało:) choć za szybko wyjęłam z gorącego piekarnika i szybko zaczął opadać, teraz wiem, że trzeba powoli wyrównywać temperatury:) Był pyszny, delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Następnym razem dodam do środka wiśnie w rumie:)

Składniki:  (6 kokilek)
szklanka mleka,
4 jajka (białka i żółtka oddzielamy)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2,5 łyżki mąki
50g masła
3 łyżki cukru pudru
 1,5 łyżki kakao
masło do wysmarowania kokilek
do posypania wnętrz kokilek można użyć zmielonych migdałów, wszelkiego rodzaju orzechy mielone itp 
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do garnka i dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy cały czas mieszając.Następnie masło rozpuszczamy w rondelku,dodajemy przesianą mąkę i przez chwilę gotujemy. Do masła i mąki dodajemy roztopioną w mleku czekoladę- mieszamy wszystko dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Kokilki smaruję masłem, można obsypać wnętrze cukrem pudrem lub zmielonymi migdałami. Gdy masa czekoladowa ostygnie dodaję żółtka- energicznie mieszając. Następnie ubijam białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier puder oraz kakao. Dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki. Do masy czekoladowej z żółtkami dodaję ubite białka- delikatnie mieszam. Przekładam masę do kokilek. 
Piekarnik: 175st. C
Czas pieczenia: 15-20min (można wyjąć wcześniej- uzyskamy wtedy w środku deser efekt lejącej czekolady:) )

Po upieczeniu pozostawiamy suflety w piekarniku przez 5 min.
Podajemy na ciepło z cukrem pudrem lub gałką waniliowych lodów.




6 komentarzy:

  1. Pyszności,też się przymierzam do zrobienia sufletu, ale miuszę zacząć od kupienia tych specjalnych foremek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia powalają, że aż by się chciało sięgnąć i jeść...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny, leciutki suflecik :))) wygląda przepysznie
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Suflet to moje wyzwanie na 2013 :) Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)