środa, 6 marca 2013

Mini serniczki

Znalazłam ten przepis przypadkiem jakiś czas temu- postanowiłam wypróbować. Moją wersję trochę zmodyfikowałam, dodałam pół kilo serka i jeden budyń. Przepis znajdziecie tutaj. Wyszły piękne, puszyste, delikatne z małą nutką wanilii w środku...hmmm pyszne. Dla tych, którzy lubią sernik w trochę innej formie niż tradycyjny- dla tych, którzy chcą mieć szybko coś dobrego na podwieczorek. Już mam "zamówienia" na kolejne:)


Składniki:
0,5 kostki masła (temperatura pokojowa)
szklanka cukru
0,5 kg gotowego serka do sernika
4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
pół laski wanilii
budyń śmietankowy (dodałam bez cukru)
starta skórka z pomarańczy
szczypta soli
Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka, wanilię oraz startą skórkę z pomarańczy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce serka oraz budyń i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli- na sztywno. Ubite białka przekładamy do przygotowanej masy sernikowej. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do kokilek. Z tak przygotowanej masy wychodzi porcja na ok. 12 małych kokilek.

Czas pieczenia: 30-40 min (do momentu, aż się zarumienią)
Temperatura: 160st. C




11 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie :) Chętnie wypróbuję :P

    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzą się zimowo, chociaż już marzę o wiośnie.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. też robiłam jakiś czas temu ale z innego źródła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. każdy sernik wcinała bym:) ładnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Język mało nie ucieknie...;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten budyń to proszek, czy już gotowy??

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Puchate były w piekarniku, po wyciągnięciu niestety trochę opadły;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:)