wtorek, 4 września 2012

Tiramisu

Kiedy domownicy widzą, że przychodzę do domu z zakupami zadają pytania: "co dziś dobrego będziemy mieli na deser?" Nadszedł czas na tiramisu. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i zapach kakao spowodują, że każda dieta przejdzie na boczny tor:)






Składniki:
(6porcji)
1 opakowanie biszkoptów (kocie języczki)
500g serka mascarpone
400ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru (może być mniej lub więcej)

kakao
filiżanka kawy
świeże owoce np. maliny do dekoracji  

Sposób przygotowania:

Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę  stopniowo dodając cukier puder. Gdy będzie już ubita stopniowo dodajemy serek mascarpone, można wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Przygotowany krem odstawiamy do lodówki. Biszkopty nasączamy kawą (można również dodać odrobinę alkoholu). Nasączone biszkopty układamy w salaterkach i przekładamy kremem. Schładzamy deser przez 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy owocami.





1 komentarz:

  1. Nie dość, że przepisy są znakomite to jeszcze zdjęcia... Wspaniale to wygląda, rewelacja! Pozdrawiam i skorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)