niedziela, 9 września 2012

Francuskie ciastko ...

Całkiem niedawno odkryłam sposób na szybkie i bardzo pyszne ciastka z konfiturą. Gotowe ciasto francuskie można kupić w markecie.  Z dwóch porcji wyjdzie ok 40ciasteczek, które picze się ok.15minut, a zjada w 3min:).  Świetne na małe przyjęcie, czy dodatek do herbaty u babci na imieninach:)  Podobno z nutellą smakują wyśmienicie- niedługo spróbuję.


Składniki:
1 lub 2 opakowania ciasta francuskiego
jajko
cukier
konfitura, dżem lub owoce
cukier puder

Sposób przygotowania:

Wyciągamy ciasto z lodówki. Przed krojeniem można lekko rozwałkować. Wycinamy kwadraty tej samej wielkości, w jednym kwadracie robimy otwór np. od małego kieliszka. Przykładamy do siebie oba kwadraty (dobrze zlepiając brzegi tak jak w przypadku pierogów), a do środka dajemy konfiturę.
Dzięki temu konfitura podczas pieczenia zostaje w ciastku, a nie rozlewa się po brzegach. Gotowe ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem dookoła. Wstawiamy piekarnik na 200st.C i pieczemy przez ok 15-20minut.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Polecam:)





2 komentarze:

  1. Ciasta super.
    Prosty przepis, na nic skomplikowanego nie mam czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W pierwszym momencie, jak zobaczyłam zdjęcie, myślałam, że w środku są połówki śliwek. Co o tym myślisz? Sądzę, że można zastosować nawet mrożone śliwki. Może być pyszne (jak wszystko, co jest ze śliwkami, a zwłaszcza śliwkowe ciasto). Pozdrawiam słodko! Ewa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)