Całkiem niedawno odkryłam sposób na szybkie i bardzo pyszne ciastka z konfiturą. Gotowe ciasto francuskie można kupić w markecie. Z dwóch porcji wyjdzie ok 40ciasteczek, które picze się ok.15minut, a zjada w 3min:). Świetne na małe przyjęcie, czy dodatek do herbaty u babci na imieninach:) Podobno z nutellą smakują wyśmienicie- niedługo spróbuję.
Składniki:
1 lub 2 opakowania ciasta francuskiego
jajko
cukier
konfitura, dżem lub owoce
cukier puder
Sposób przygotowania:
Wyciągamy ciasto z lodówki. Przed krojeniem można lekko rozwałkować. Wycinamy kwadraty tej samej wielkości, w jednym kwadracie robimy otwór np. od małego kieliszka. Przykładamy do siebie oba kwadraty (dobrze zlepiając brzegi tak jak w przypadku pierogów), a do środka dajemy konfiturę.
Dzięki temu konfitura podczas pieczenia zostaje w ciastku, a nie rozlewa się po brzegach. Gotowe ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem dookoła. Wstawiamy piekarnik na 200st.C i pieczemy przez ok 15-20minut.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Polecam:)
Ciasta super.
OdpowiedzUsuńProsty przepis, na nic skomplikowanego nie mam czasu:)
W pierwszym momencie, jak zobaczyłam zdjęcie, myślałam, że w środku są połówki śliwek. Co o tym myślisz? Sądzę, że można zastosować nawet mrożone śliwki. Może być pyszne (jak wszystko, co jest ze śliwkami, a zwłaszcza śliwkowe ciasto). Pozdrawiam słodko! Ewa
OdpowiedzUsuń