Uwielbiam grzyby w każdej postaci i gdy tylko nadchodzi czas wyruszam do lasu na grzybobranie. Tym razem w roli głównej kurki. Nadzienie nie było skomplikowane- dla początkujących ciasto będzie wyzwaniem:) Kilka prób i wyjdzie smaczne, kruche ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki
- 80g masła
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
|
|
|
|
Nadzienie: | | | | | | | | | |
|
|
- 500g kurek
- 100g sera żółtego tartego
- 80g boczku wędzonego
- 50g suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 100 ml śmietany
kwaśnej
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
Z
podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć
folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Boczek pokroić w drobną
kostkę, podsmażyć..
Na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać
posiekany czosnek, oczyszczone kurki, poddusić ok. 10 minut. Dodać
pokrojone drobno suszone pomidory, zioła, doprawić do smaku i dusić
kolejne 5 minut, aż płyn wyparuje. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30cm, wyłożyć nadzienie,
zostawiając 3cm brzegi. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły nadzienie.
Rozmącone jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku, równomiernie
wylać na nadzienie. Po wierzchu posypać startym serem.
Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 30 minut w temp. 180st.C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mój mąż bardzo lubi kurki w każdej postaci- tarty jeszcze nie próbował- szykuję niespodziankę na sobotni obiad. Ostatni sygnał bo sezon na kurki już się kończy:) bardzo ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuń