Jakiś czas temu obiecałam post o miodach. W naszej kuchni nie ma opcji żeby zabrakło miodu. Dodajemy go przede wszystkim do herbaty. Mój M. opanował do perfekcji sposób przygotowywania herbaty z miodem (wszelkie procedury dotyczące temperatury wody, ilości dodawanego miodu itp)
Muszę go pochwalić, bo robi najlepszą herbatę jaką w życiu piłam. Do tego sok z czarnego bzu lub aronii dostarczany każdego roku przez naszą Babcię. Miód ma wiele właściwości, m.in antyseptyczne, działa na bakterie chorobotwórcze. Obecna w miodzie acetylocholina poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Uwielbiam zapach miodu, czasami wyczuwalne są dość intensywne olejki eteryczne w nim zawarte. Warto słodzić herbatę miodem ponieważ glukoza i fruktoza występujące w nim są od razu wchłaniane bez procesu trawienia. Same zalety:) W tym roku skończyły się zapasy u naszego lokalnego dostawcy. Otrzymaliśmy za to pyszne miody z Rogit (okolice Braniewa). Miody Wileńskich. Pasieka z tradycjami, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wcześniej nie mieliśmy okazji próbować miodu z cynamonem- idealnie pasuje do czarnej herbaty z korzennymi dodatkami. Wysokiej jakości, pięknie zapakowane i zdrowe. Czekamy na miód rzepakowy- który najczęściej stosujemy w naszej kuchni. Dziękujemy za możliwość odkrycia nowych smaków:)
Po więcej zapraszam tutaj
Pycha uwielbiam herbatke z miodem, nawet mój synek docenia jej smak:) miłej niedzieli
OdpowiedzUsuńMały smakosz:) wie co dobre:) dziękuję, miłego tygodnia:)
UsuńJa też uwielbiam miód w herbatce z cytrynka :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie o poranku:)
Usuńpozdrawiam,
U nas miód jest na stałym wyposażeniu kuchni ;) Uwielbiamy! Ja wolę te o zdecydowanym smaku a mój Mąż wręcz przeciwnie - łagodne :) Ja ze świeżym pieczywem plus kakao a Mąż do herbatki :)
OdpowiedzUsuńMiodu z cynamonem jeszcze nie próbowałam, proszę o więcej takich nowinek.
Pozdrawiam słodko ;)
O tak, zdecydowanie np. do świeżego rogalika:)
UsuńJak tylko coś nowego pojawi się w pasiece Wileńskich dam znać:)
Słodkiego czwartku
pozdrawiam:)
K.