środa, 10 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe



Kolejny przepis na ciasto marchewkowe. Moim zdaniem najlepsze jakie do tej pory jadłam. Wilgotne, aromatyczne, rozpływające się w ustach.  Chyba za sprawą delikatnego kremu skojarzyło mi się ze świętami:) Dlatego w tym roku obdaruję nim swoich najbliższych.

Inspiracją był przepis ze strony Kwestia Smaku

Składniki:

2 jajka
200g brązowego cukru
 200g mąki
150ml oleju roślinnego
200g startej marchewki
40g posiekanych orzechów włoskich
60g pokrojonego w małą kostkę ananasa (może być z puszki)
40 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

delikatny krem:

50g masła
100g kremowego serka 
300-400g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Krem: Serek wraz z masłem ucieram mikserem. Powoli dodaję cukier puder, cały czas ucierając.
Przygotowany krem odstawiam do lodówki na ok.1-2h

Ciasto: Jajka wbijam do miski ubijam do podwojenia objętości. Następnie dodaję cukier i dalej ubijam do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta. Na koniec cienkim strumieniem wlewam olej cały czas miksując. Do masy dodaję kolejno: marchew, ananasa, wiórki kokosowe, orzechy całość delikatnie mieszając. Mąkę przesiewam dodaję cynamon, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Wszystkie składniki łączę ze sobą z masą. Formę o wymiarach 24x21 (może być mniejsza) wykładam papierem do pieczenia. Przelewam masę.

Piekarnik: 150 stopni
Czas: 60 minut

Wystudzone ciasto można przekroić na pół i przełożyć przygotowanym wcześniej kremem. Na wierzch ciasta również wykładamy krem.  Smacznego:)






16 komentarzy:

  1. Uwielbiamy ciasto czekoladowe. Jest hitem na szkolnych imprezach. U nas bez ananasa bo go organicznie nie znoszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko za Twój komentarz:) Powiem Ci, że na początku dodawałam dość spore kawałki ananasa i jak dla mnie za bardzo zdominował smak ciasta, teraz kroję na bardzo małe kawałki i jest prawie niewyczuwalny:) ale istotny :)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie! Chyba się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ja od poniedziałku zabieram się za ciasto marchewkowe, ale coś na razie go nie widać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotki, pychotki u Ciebie jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. marchewkowe wypieki są niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na każdą porę roku o każdej porze dnia:) najlepiej smakują o 23:):)hihi

      Usuń
  6. Oj jakie u Was psychotki, sama słodycz:) buziaki od naszych włoskich kucharzy

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)