Zapiekane w piekarniku. Z dużą ilością miodu. Z rozpływającym się w ustach serem ricotta.
Lubimy takie połączenia. Na ciepło smakują obłędnie.
Składniki:
3 gruszki (najlepiej te z jasną skórką)
2 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
3 łyżki sera ricotta
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, przekrawamy na pół. Wykrawamy małym nożykiem gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze do ciasta. Skrapiamy sokiem z cytryny. Nakładamy ser ricotta, posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika. Po 10-15 minutach polewamy miodem ( miód rzepakowy jest bardzo gęstej konsystencji, wcześniej roztopiłam go w garnuszku). Nie polewałam wcześniej miodem ponieważ pod wpływem temperatury i zbyt długiego czasu miód może się skarmelizować i zrobi się gorzki.
Piekarnik: 190 stopni.
Czas pieczenia: ok.25-30 minut w zależności od rodzaju gruszki, 5 minut przed końcem posypujemy migdałami, zapiekamy do momentu, aż skórka zrobi się miękka.
świetny pomysł, bardzo lubię desery z gruszkami:)
OdpowiedzUsuńna jesienne wieczory:)
UsuńPosypane migdałami, pycha.. Uwielbiam miód rzepakowy świetnie komponuje się z ricotta! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńmiód rzepakowy na wagę złota:) pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam gruszki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńmy również:) żółte, aromatyczne:) pychaaa
UsuńZ pewnością spróbuję! Zapomniałam, że nie trzeba jedynie nadziewać jabłek ;)
OdpowiedzUsuńKamciss to teraz mój ulubiony jesienny deser:) czekam na Twoją opinię:)
Usuńale fajny dietetyczny przepis :-)
OdpowiedzUsuńmożna dodać również orzechy i inne bakalie jak ktoś lubi:)
Usuń