poniedziałek, 3 czerwca 2013

Łosoś ze szpinakiem



To, że lubię szpinak chyba już każdy wie. Świeże liście, z odrobiną czosnku, podsmażone na maśle-poezja:). Choć w roli głównej jest łosoś- soczysty, delikatny i bardzo aromatyczny, to chyba powinnam zmienić post na szpinak z łososiem:). Idealne połączenie. Świetny sposób na prosty i szybki obiad. Łososia można przygotować w wersji smażonej lub pieczonej- moja ze względu na fakt, iż tego dnia nie miałam jeszcze podłączonego piekarnika jest w wersji smażonej:)

Składniki:
2 świeże kawałki łososia (w moim przypadku dzwonki),
300g świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
1łyżka oliwy do smażenia,
1 łyżka masła (do podsmażenia szpinaku)
sól, świeżo zmielony pieprz,
Sposób przygotowania:

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym przeznaczonym do żywności. Przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Odstawiamy na 5 min. Szpinak myjemy i usuwamy łodygi jeśli są. Na patelni topimy masło i dodajemy posiekany czosnek- podsmażamy 3-4 min. Dodajemy szpinak i dusimy przez 2-3minuty. Doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem- według uznania. Następnie na drugiej patelni z rozgrzaną oliwą kładziemy łososia. Smażymy z obu stron, do momentu, aż będzie miękki i lekko rumiany. Szpinak ściągamy z patelni, usmażonego łososia również. I gotowe:)

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Świetne połączenie. Ryba i szpinak, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za łososiem w takim towarzystwie. Bardzo ładnie podany i sfotografowany obiad :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana dzisiaj robię Twój przepis :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)