Moje ulubione- na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. Jakiś czas temu odkryłam ten szybki i sprawdzony już przeze mnie przepis. Ciasteczka można zrobić z dodatkiem owoców żurawiny, borówek suszonych, czekolady, rodzynek... każdy pewnie znajdzie odpowiednią wersję dla siebie.
Dziś zapraszam na podstawową wersję ciasteczek owsianych. Jeszcze pół godziny temu była cała miska- zostały tylko okruszki i pytanie: "kiedy będzie więcej" co oznacza, że porcja 15 ciasteczek to za mało:)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki mąki (czasami dodaję trochę więcej- lepsza konsystencja ciastek do układania na blasze)
100g masła
1 duże jajko
50 g cukru, ( dodaję 60g, a nawet 70g kiedy chcę mieć b. słodkie ciasteczka)
można dodać cukier waniliowy, cynamon, rodzynki lub żurawinę
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Topimy masło w garnku. Dodajemy płatki owsiane
i lekko smażymy do momentu aż się zarumienią ( cały czas mieszając żeby się nie przypaliły). Gdy płatki będą już rumiane wsypujemy cukier- cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Łączymy wcześniej przygotowane (ostudzone) płatki owsiane z mąką. Dodajemy jajko oraz rodzynki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formujemy ciasteczka.
Piekarnik: 160-170stopni C.
Czas pieczenia: 15-20minut