środa, 31 października 2012

Do powieszenia nie tylko na choince...

Jakieś trzy lata temu, albo nawet ze cztery zobaczyłam na wystawie w sklepie z artykułami dekoracyjnymi wianek...  Nie był to zwykły wianek z gałązek wierzby, a wianek z fasoli- tak z fasoli:) nie sądziłam, że można wykorzystać fasolę do zrobienia świątecznego wianka.  A jednak- niemożliwe stało się możliwym.  I tak oto powstał wianek, a  nawet trzy wianki. Przepięknie prezentują się w zimowej scenerii.




Lampy do Twojego wnętrza kupisz tutaj


wtorek, 30 października 2012

Ciasteczka owsiane...


Moje ulubione- na drugie śniadanie do kawy lub herbaty.  Jakiś czas temu odkryłam ten szybki i sprawdzony już przeze mnie przepis. Ciasteczka można zrobić z dodatkiem owoców żurawiny, borówek suszonych, czekolady, rodzynek... każdy pewnie znajdzie odpowiednią wersję dla siebie.

Dziś zapraszam na podstawową wersję ciasteczek owsianych.  Jeszcze pół godziny temu była cała miska- zostały tylko okruszki i pytanie: "kiedy będzie więcej" co oznacza, że porcja 15 ciasteczek to za mało:)

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki mąki (czasami dodaję trochę więcej- lepsza konsystencja ciastek do układania na blasze)
100g masła
1 duże jajko
50 g cukru, ( dodaję 60g, a nawet 70g kiedy chcę mieć b. słodkie ciasteczka)
można dodać cukier waniliowy, cynamon, rodzynki lub żurawinę
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:

Topimy masło w garnku. Dodajemy płatki owsiane i lekko smażymy  do momentu aż się zarumienią ( cały czas mieszając żeby się nie przypaliły). Gdy płatki będą już rumiane wsypujemy cukier- cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Łączymy wcześniej przygotowane (ostudzone) płatki owsiane z mąką. Dodajemy jajko oraz rodzynki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formujemy ciasteczka. 

Piekarnik:  160-170stopni C.
Czas pieczenia: 15-20minut

Smacznego:)

wtorek, 23 października 2012

Jesienny spacer po lesie- podgrzybki

Uwielbiam spacer po lesie, jego zapach, kolor-szczególnie pięknie wygląda jesienią. Przyszedł czas na grzybobranie:) Choć w tym roku skupiłam się bardziej na części rekreacyjnej to kilka grzybków i tak wpadło do koszyka. Lassss jesienny las....
 


Składniki:
1kg świeżych podgrzybków (zawsze daję te najmniejsze do słoików)

marynata:
1 szklanka octu spirytusowego 10 % (lub mniej jeżeli chcemy łagodniejsze)
4 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
 do każdego słoiczka wkładamy również:
1/4 łyżeczki białej gorczycy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:

Umyte i dokładnie oczyszczone grzyby wrzucamy do wody z solą i  gotowujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 min.Odcedzamy grzyby i zalewamy ponownie wodą- gotujemy 10-15 minut.
Marynata:
Do garnka wlewamy szklankę octu (lub mniej w zależności od preferencji) wodę, wsypujemy cukier i sól.Mieszamy i gotujemy aż składniki się rozpuszczą i zacznie wrzeć. Przygotowujemy słoiki. Do każdego wrzucamy przygotowane wcześniej przyprawy. Następnie każdy słoik wypełniamy gorącymi jeszcze grzybami (nie do pełna- tak mniej więcej 2/3 pojemności słoika, tak aby zmieściła się marynata, którą wlewamy na sam koniec). Zakręcamy  i odstawiamy do góry dnem. Gdy słoiki wystygną odstawiamy do zimnego i ciemnego pomieszczenia.






niedziela, 14 października 2012

Krem z dyni

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak krem z dyni. Idealnie pasuje do jesiennej scenerii. Delikatny kremowy smak połączony ze świeżo mielonym białym pieprzem oraz aromatycznym czosnkiem.
Dyniowy sezon uważam za rozpoczęty:)



Składniki:
1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę lub paseczki
1mała cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 ziemniaki
0,5 l bulionu
łyżeczka curry
oliwa
Sposób przygotowania:

Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i smażymy je kilka minut. Następnie przekładamy warzywa do garnka i  zalewamy   bulionem.Gotujemy do czasu kiedy warzywa będą miękkie(około 20-25minut). Dodajemy curry. Gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie miksujemy zupę i doprawiamy do smaku. Przygotowany krem można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego:)