Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak krem z dyni. Idealnie pasuje do jesiennej scenerii. Delikatny kremowy smak połączony ze świeżo mielonym białym pieprzem oraz aromatycznym czosnkiem.
Dyniowy sezon uważam za rozpoczęty:)
Dyniowy sezon uważam za rozpoczęty:)
Składniki:
1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę lub paseczki
1mała cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 ziemniaki
0,5 l bulionu
łyżeczka curry
oliwa
1mała cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 ziemniaki
0,5 l bulionu
łyżeczka curry
oliwa
Sposób przygotowania:
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy
cebula się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i smażymy je kilka minut.
Następnie przekładamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem.Gotujemy do czasu kiedy warzywa będą miękkie(około 20-25minut). Dodajemy curry. Gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie miksujemy zupę i doprawiamy do smaku. Przygotowany krem można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego:)
aż chce się zjeść:)
OdpowiedzUsuń