środa, 26 września 2012

Jabłkowy mus

Idealnie pasuje do naleśników oraz racuchów. Może być również dodatkiem do kanapki. Dzieci lubią w wersji bez dodatków. Moja odsłona jest z dodatkiem cynamonu, który kojarzy mi się z zimową porą. Jabłko z cynamonem tworzą niezwykłą parę:)



Składniki:
ok.3kg papierówek
1opakowanie cynamonu
0,5kg cukru
odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka, kroimy w talarki, paski (ogryzek wyrzucamy)wkładamy do garnka i dusimy ok20-30minut w zależności jak mocno dojrzałe są jabłka, na sam koniec dodajemy cynamon oraz cukier i sok z cytryny. Jeszcze gorący mus nakładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na całą noc. Z 3 kg wychodzi ok. 11 słoiczków o pojemności 0,25l.




1 komentarz:

  1. To chyba coroczne must have większości polskich domów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)