wtorek, 3 marca 2015

BRUKSELKA ZAPIEKANA

Brukselka. Idealna przekąska, a w moim przypadku szybki obiad. Czasami są takie dni kiedy nie mam czasu na przesiadywanie w kuchni. Szybko, smacznie i zdrowo. Cóż więcej trzeba?  Choć pewnie męska część moich czytelników nie najadłaby się takim daniem:)

Składniki:

ok.16 brukselek
1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego
sól do smaku (używam himalajskiej różowej)
pieprz
4 plasterki żółtego sera

Sposób przygotowania:

Brukselkę myjemy i wkładamy do garnka z wrzącą, wcześniej posoloną wodą. Gotujemy przez ok.20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy na talerz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą z oliwek, układamy brukselkę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zapiekamy przez około 10-15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika posypujemy pokrojonym w plasterki żółtym serem. Chwilę zapiekamy. Aby potrawa była bardziej wyrazista można dodać starty parmezan.

Smacznego



4 komentarze:

  1. lubie brukselkę :) smakowicie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to warzywko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie i zdrowo!! Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)