Brukselka. Idealna przekąska, a w moim przypadku szybki obiad. Czasami są takie dni kiedy nie mam czasu na przesiadywanie w kuchni. Szybko, smacznie i zdrowo. Cóż więcej trzeba? Choć pewnie męska część moich czytelników nie najadłaby się takim daniem:)
Składniki:
ok.16 brukselek
1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego
sól do smaku (używam himalajskiej różowej)
pieprz
4 plasterki żółtego sera
Sposób przygotowania:
Brukselkę myjemy i wkładamy do garnka z wrzącą, wcześniej posoloną wodą. Gotujemy przez ok.20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy na talerz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą z oliwek, układamy brukselkę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zapiekamy przez około 10-15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika posypujemy pokrojonym w plasterki żółtym serem. Chwilę zapiekamy. Aby potrawa była bardziej wyrazista można dodać starty parmezan.
Smacznego
lubie brukselkę :) smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuńdziękuję:) warto jeść warzywa:)
UsuńBardzo lubię to warzywko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie i zdrowo!! Miłego dnia
OdpowiedzUsuń