czwartek, 2 października 2014

Śliwki



W tym roku drzewa uginały się pod naporem owoców. Wyjątkowo, jędrne i słodkie. Grzechem byłoby nie zrobić kruchego ciasta, konfitury na zimę czy kompotu. Oto kolejny przepis na pyszne kruche ciasto ze śliwkami. Przepis znalazłam tutaj



Składniki ciasto:

500 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Śliwki:

500 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
5 łyżek cukru (w oryginale cukier brązowy)
Sposób przygotowania: 

Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodajemy pokrojone w małe kostki masło, żółtka oraz śmietanę- całość zagniatamy szybko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowane ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części- 1 ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażarki na ok. 30minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Blachę (standardową od piekarnika) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wcześniej umyte, osuszone i przekrojone śliwki mieszamy z cukrem. Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki, rozwałkowujemy lub wylepiamy kawałkami przygotowaną formę. Na wierzch układamy śliwki. Pozostałą część ciasta kruszymy na śliwki, można zetrzeć na tarce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez  ok.40-45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Odstawiamy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, w moim przypadku duże ilości cukru :)))

Smacznego!
 

15 komentarzy:

  1. pycha lubie ciasta z kruszonka

    OdpowiedzUsuń
  2. I narobiliście nam smaku:) Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, prawie czuje jego z pewnością piękny zapach :)
    Pozdrawiam
    Pastelowa Kropka

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi smaka, aż mi ślinka cieknie! oj, coś czuję że to skończy się wycieczką do warzywniaka po śliwki i uruchomieniem piekarnika. a dieta jeszcze poczeka... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie dieta może poczekać...w zasadzie jedzenie to jedna w wielu przyjemności jakich doświadcza człowiek, dlaczego mamy z niej rezygnować?:):)

      Usuń
  5. Ależ pyszności! Ciasto wygląda naprawdę apetycznie. Ja uwielbiam robić knedle ze śliwkami z domową bitą śmietaną. Pycha. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milena, dziękuję.Teraz to bym knedle zjadła, ale z dużą ilością bułki tartej z cukrem:):)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny:)