niedziela, 7 września 2014

Kruche ciasto z malinami...


Maliny. Jedne z moich ulubionych owoców. Mają niesamowity, intensywny zapach. Lubię lato bo zamiast mega kalorycznego deseru (który zajadamy zimową porą), można zjeść małą miseczkę sezonowych owoców:) A ile przy tym radości! Pierwszy raz ciasto jadłam u mamy. Oczywiście było jeszcze ciepłe i mogłabym zjeść pół blaszki, a nawet całą:) Postanowiłam sama upiec i mało brakowało, a nie byłoby na blogu zdjęć... tak szybko zniknęło.


Składniki:

 2,5 szklanki mąki pszennej
250g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Budyniowa pianka:

5 białek
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka cukru do wypieków (użyłam zwykłego cukru)
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
0,5 szklanki oleju 

owoce:
500g malin
cukier puder do posypania na koniec

Masło kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy  mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, dodajemy żółtka oraz masło. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto można zagnieść albo wyrobić za pomocą miksera.  Gdy ciasto będzie gotowe, dzielimy je na dwie porcje 60% i 40%, owijamy w folię lub woreczek śniadaniowy i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1h  Piekarnik ustawiamy na 190 stopni.Przygotowujemy blachę o wymiarach 25 x 28 ( tylko taką miałam) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, można też kawałkami wylepić formę. Pieczemy przez 20 minut na złocisty kolor. Odstawiamy do momentu wystudzenia.
Gdy ciasto będzie już wystudzone, ubijamy na sztywno białka, powoli dodając drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Do ubitych białek dodajemy delikatnie wsypując proszek budyniowy i miksujemy żeby dokładnie się rozpuścił. Następnie powoli wlewamy olej.
Na podpieczony wcześniej spód ciasta wylewamy pianę z białek. Wyrównujemy masę i układamy maliny lub inne przygotowane owoce. Maliny lekko dociskamy w masę. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część zamrożonego ciasta. 

Piekarnik ustawiamy na 190 stopni i pieczemy przez 35-40 minut.
Smacznego:)!





5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny:)