niedziela, 27 stycznia 2013

Jabłka w karmelu...

Przyznam, że pierwszy raz jadłam jabłka w karmelu na jarmarku bożonarodzeniowym w Potsdamie. Pyszne, słodkie, chrupiące, lśniące...
Minął miesiąc i udało mi się zrobić karmel:) po trzech próbach- przyznam, że bez termometru kuchennego było mi ciężko.
Można dodać więcej barwnika, wtedy jabłka będą bajecznie czerwone- moja wersja jest bardziej naturalna:)


Składniki:
4 jabłka
4 wykałaczki do szaszłyków/lub patyki
300 g cukru
50 ml wody
czerwony barwnik- używałam barwnika w żelu,

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, dokładnie osuszamy i wbijamy wykałaczki. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na który będziemy odstawiać jabłka.
Do średniej wielkości rondelka wsypujemy cukier. Następnie dodajemy wodę. Mieszamy dokładnie i gotujemy.  Umieszczamy termometr w rondelku z gotującym się karmelem. Gotujemy cały czas, ale nie mieszając już karmelu. Gdy termometr wskaże 137st.C i ostrożnie zanurzamy jabłko w karmelu(żeby się nie poparzyć) Czynność wykonywałam energicznie ponieważ karmel szybko zastyga. Odstawiamy jabłka na papier. 

Smacznego:)

Uwaga! nigdy nie próbujcie karmelu w trakcie gotowania, temperatura jest bardzo wysoka i grozi poparzeniem. Karmel przygotowujemy z dala od dzieci.


czwartek, 24 stycznia 2013

BLOG ROKU:)

Można głosować na blog roku 2012:) 
Moja Manufaktura Smaku bierze udział w konkursie po raz pierwszy- fajne doświadczenie, mnóstwo emocji i radości związanych z tym wydarzeniem:) 
Z każdym dniem jest coraz więcej fanów na facebooku, setki odwiedzin na blogu co niezmiernie mnie cieszy i napędza do działania:) dziękuję.




Głosować można poprzez wysłanie sms o treści: D00135 na numer 7122

Liczę na Wasze głosy- każdy jest cenny:)


środa, 16 stycznia 2013

Zimowo

Dziś w delegacji. W weekend nadrobię kulinarne zaległości:) coś pysznego przygotuję, może na słodko?? Przemierzając drogę zrobiłam sobie małą przerwę na spacer po lesie. 
Zima jest piękna:) w lesie cicho, drzewa pokryte białym, lekkim puchem- śpią. 
Warto każdego dnia zrobić sobie takie małe radości:) 
Czasami trzeba znaleźć 5 minut, aby pobyć z samym sobą:)








I pojechałam dalej....:)

Szeroki wybór dekoracji okiennych znajdziesz tutaj

niedziela, 6 stycznia 2013

Ruszyła 8 edycja konkursu na bloga roku 2012...

Postanowiłam wziąć udział. Zgłosiłam Moją Manufakturę Smaku w kategorii:
 ZDROWIE I KULINARIA. 
Już 24.01.2013 po godz. 15.00 można oddawać głosy na najlepszego bloga w różnych kategoriach.  Szczegóły na temat konkursu znajdziecie tutaj.




Czasami warto zrobić krok do przodu. Może ten duży- mały świat o mnie usłyszy?:) Choć pewnie za dużych szans nie mam, cieszę się ogromnie, że powstała Moja Manufaktura Smaku. Jest radość kiedy obserwuję jak z dnia na dzień grono czytelników się powiększa:)

Liczę na Wasze głosy- każdy jest cenny:)