sobota, 1 grudnia 2012

Rozgrzewające danie...

Chili con carne- dobry sposób na "inny" obiad.  Można przygotować klasyczne, bardzo pikantne, z warzywami lub innymi dodatkami.  Podawane z ryżem lub tortillą.  Moje jest z dużą ilością kukurydzy i papryki.  Szybkie w przygotowaniu i bardzo rozgrzewające- idealne na zimowe obiady.


Składniki:
1 łyżka oliwy 

500g mięsa mielonego
2 cebula  (dodaję białą i czerwoną)
2 ząbki czosnku
 3 papryki (pokrojone w kostkę)
1 puszka pokrojonych pomidorów (bez skórki)
1 puszka czerwonej fasoli (wersja najmniejsza)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki wywaru z wołowiny
1,5 łyżki czerwonej,  (mielona papryka)
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy chili
Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy oregano i cały czas mieszamy przez ok 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone (mieszamy żeby się nie przypaliło) Dodajemy pomidory z zalewą.Przygotowany wcześniej bulion wołowy,pokrojoną paprykę  oraz przyprawę chili dodajemy do smażonego mięsa. Gotujemy pod przykryciem ok.25minut. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę oraz fasolę i gotujemy przez ok 5 min. Doprawić solą oraz pieprzem według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:)