Chili con carne- dobry sposób na "inny" obiad. Można przygotować klasyczne, bardzo pikantne, z warzywami lub innymi dodatkami. Podawane z ryżem lub tortillą. Moje jest z dużą ilością kukurydzy i papryki. Szybkie w przygotowaniu i bardzo rozgrzewające- idealne na zimowe obiady.
Składniki:
1 łyżka oliwy
500g mięsa mielonego
2 cebula (dodaję białą i czerwoną)
2 ząbki czosnku
3 papryki (pokrojone w kostkę)
1 puszka pokrojonych pomidorów (bez skórki)
1 puszka czerwonej fasoli (wersja najmniejsza)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki wywaru z wołowiny
1,5 łyżki czerwonej, (mielona papryka)
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy chili
500g mięsa mielonego
2 cebula (dodaję białą i czerwoną)
2 ząbki czosnku
3 papryki (pokrojone w kostkę)
1 puszka pokrojonych pomidorów (bez skórki)
1 puszka czerwonej fasoli (wersja najmniejsza)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki wywaru z wołowiny
1,5 łyżki czerwonej, (mielona papryka)
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy chili
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy oregano i cały czas mieszamy przez ok 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone (mieszamy żeby się nie przypaliło) Dodajemy pomidory z zalewą.Przygotowany wcześniej bulion wołowy,pokrojoną paprykę oraz przyprawę chili dodajemy do smażonego mięsa. Gotujemy pod przykryciem ok.25minut. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę oraz fasolę i gotujemy przez ok 5 min. Doprawić solą oraz pieprzem według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:)