niedziela, 25 listopada 2012

Czekoladowe chwile...




Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania musu czekoladowego.  Lekki, puszysty z dodatkiem alkoholu- idealny na szybkie "coś słodkiego".  Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany znajduje się tutaj.

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady   
5 łyżek kawy espresso
3 jajka
1 łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
odrobina alkoholu

Sposób przygotowania: 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej( dodajemy 1 łyżkę mleka). Do roztopionej czekolady dodajemy espresso (powoli, żeby konsystencja nie była za rzadka) mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z 1 łyżką cukru pudru (kogel-mogel). Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowej dodajemy kogel-mogel (jeżeli jest za mało słodkie dodajemy 2 łyżki cukru pudru). Osobiście wolę bardzo słodką wersję więc w sumie dałam 5 łyżek cukru pudru:) ) Mieszamy dodając odrobinę alkoholu- na koniec dodajemy ubite białka- delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Tak przygotowany mus wlewamy do miseczek i odstawiamy na 2-3h do lodówki.









3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny:)