Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania musu czekoladowego. Lekki, puszysty z dodatkiem alkoholu- idealny na szybkie "coś słodkiego". Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany znajduje się tutaj.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
5 łyżek kawy espresso
3 jajka
1 łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
odrobina alkoholu
5 łyżek kawy espresso
3 jajka
1 łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
odrobina alkoholu
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej( dodajemy 1 łyżkę mleka). Do roztopionej czekolady dodajemy espresso (powoli, żeby konsystencja nie była za rzadka) mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy żółtka z 1 łyżką cukru pudru (kogel-mogel). Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowej dodajemy kogel-mogel (jeżeli jest za mało słodkie dodajemy 2 łyżki cukru pudru). Osobiście wolę bardzo słodką wersję więc w sumie dałam 5 łyżek cukru pudru:) ) Mieszamy dodając odrobinę alkoholu- na koniec dodajemy ubite białka- delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Tak przygotowany mus wlewamy do miseczek i odstawiamy na 2-3h do lodówki.
Czekolada... śnieżek... czuję się jak w niebie :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńAle śliczne szklaneczki :)
OdpowiedzUsuńA mus musiał być boski :)