W tym roku drzewa uginały się pod naporem owoców. Wyjątkowo, jędrne i słodkie.
Grzechem byłoby nie zrobić kruchego ciasta, konfitury na zimę czy kompotu. Oto kolejny przepis na pyszne kruche ciasto ze śliwkami. Przepis znalazłam
tutaj
Składniki ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Śliwki:
500 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
5 łyżek cukru (w oryginale cukier brązowy)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodajemy pokrojone w małe kostki masło, żółtka oraz śmietanę- całość zagniatamy szybko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowane ciasto formujemy w kulę i dzielimy na dwie części- 1 ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażarki na ok. 30minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Blachę (standardową od piekarnika) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wcześniej umyte, osuszone i przekrojone śliwki mieszamy z cukrem. Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki, rozwałkowujemy lub wylepiamy kawałkami przygotowaną formę. Na wierzch układamy śliwki. Pozostałą część ciasta kruszymy na śliwki, można zetrzeć na tarce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok.40-45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Odstawiamy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, w moim przypadku duże ilości cukru :)))
Smacznego!