czwartek, 23 maja 2013

Ziemniaki zapiekane


Dawno mnie nie było, ale mam nadzieję, że już powróciłam na dobre:):)
Przeprowadzka dobiega końca- mam już swój piekarnik i nie zawaham się go użyć w najbliższy weekend:)
A póki co przedstawiam przepis na pyszne zapiekane młode ziemniaki z delikatnym twarożkiem i odrobiną masła:) uwielbiam!


Składniki:

4 młode ziemniaki
twaróg półtłusty (pół kostki)
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
łyżka oleju
mała cebula,
opcjonalnie szczypiorek lub koperek
sól/pieprz
masło do smaku
Sposób przygotowania: 

Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nastawiamy piekarnik na 180st. C. Ziemniaki smarujemy olejem i układamy na blasze. Pieczemy z obu stron po 10-15min do momentu aż się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: twaróg rozdrabniamy w misce, kroimy w drobną kostkę cebulę oraz siekamy koperek. Do twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy solą oraz pieprzem i na koniec zalewamy jogurtem- mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gdy ziemniaki będę już upieczone wyjmujemy z piekarnika, robimy na  środku małe nacięcie, żeby nałożyć farsz z twarogu. Na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy na gorąco z odrobiną świeżego masła. 

Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia 10-15min

Smacznego:)


niedziela, 5 maja 2013

Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią

 
Świeże, pachnące pieczywo, aromatyczne pomidory oraz bazylia...pyszna przystawka.  Można ją podawać na wiele sposobów, ale wersja z pomidorami zawsze mi smakowała.  Nie mogę się już doczekać pomidorów z ogródka- piękne malinówki:)

                                                                        Składniki:
bagietka
2 pomidory
świeża bazylia
sól, pieprz
2 ząbki czosnku (1 ząbek do oliwy, 1 do pomidorów)
3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania: 

Bagietkę kroimy na małe kromki. Obieramy czosnek, wyciskamy lub ścieramy do miseczki z oliwą. Mieszamy składniki ze sobą i odstawiamy na 15-20min. Następnie każdą kromkę pieczywa smarujemy czosnkiem z oliwą i ustawiamy na blasze w rozgrzanym piekarniku 200st. C na 10-15min. Pomidory obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Listki świeżej bazylii drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy, wyciskamy 1 ząbek czosnku, dolewamy oliwy, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie. Tak przygotowane pomidory nakładamy na gorące pieczywo...

Piekarnik: 200st.C
Czas pieczenia: 10-15min

Jest pysznie!