sobota, 27 kwietnia 2013

Jajko w papryce


Już gotowe:) Lubię gdy sobotnie śniadanie jest inne niż te przygotowywane w pośpiechu w tygodniu:) Wtedy mamy czas na celebrowanie posiłku i delektowanie się każdym kęsem. Papryka w duecie z jajkiem świetnie smakuje. W dzieciństwie jajko przygotowywane przez moją Kochaną mamę musiało być ścięte, prawie sztywne- inaczej nie było mowy o jedzeniu;) teraz zmieniły mi się upodobania co do rodzaju przyrządzanego jajka:)

Składniki:

2 jajka
papryka czerwona
2 plasterki szynki lub boczku
masło do smażenia
sól, pieprz
szczypiorek
Sposób przygotowania:

Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyciągamy gniazdo nasienne. W małym garnuszku gotujemy przez ok 10-15 min żeby zrobiła się odrobinę miękka. Następnie podsmażamy na maśle szynkę lub boczek. Kroimy szczypiorek. Gdy papryka będzie gotowa wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym do żywności. Do każdej połówki papryki wbijamy ostrożnie jajko, dodajemy szynkę lub boczek, szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.W naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika. Piekarnik: 190st C





Smacznego:)



niedziela, 21 kwietnia 2013

Babeczki z pianką


Jakiś czas temu znalazłam przepis na pyszne babeczki z pianką oblane czekoladą. Przypomniał mi się okres dzieciństwa :) Martha Stewart ostatnio w swoim programie zrobiła je w ekspresowym tempie:)
Pomyślałam, że spróbuję. Przepis na babeczki już miałam- przepis na krem oraz czekoladę znalazłam na blogu Moje Wypieki (a pochodzi od M.Stewart). Są przepyszne, rozpływają się w ustach i niestety szybko znikają....

Składniki na babeczki: 12sztuk
150 g masła 
300 g mąki
100 g cukru
200 ml mleka
2 jajka
 2 łyżki kakao
 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
Sposób przygotowania:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy z cukrem i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski dodajemy jajka, mleko oraz kakao- mieszamy składniki ze sobą. Następnie do przesianej mąki dodajemy mleko z jajkami oraz przestudzone masło. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Masa powinna być gęsta- tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką do papilotek (do połowy wielkości papilotki).

Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia 15-20 min.

Składniki na piankę:
2 duże białka

1 szklanka cukru

6 łyżek wody
Do metalowej miski dodajemy białka, cukier oraz wodę. Wszystkie składniki ubijamy przez około 1 minutę. W garnku gotujemy niewielką ilość wody (tak, aby nie dotykała dna miski), umieszczamy nad nim miskę z białkami. Przez 12 minut ubijamy białka nad parą wodną- białka powinny osiągnąć temperaturę 70st C,ale bez termometru też się ubiją:) Białka z minuty na minutę będą się robić gęste. Gdy będą wystarczająco sztywne odstawiamy je na bok. Przygotowujemy dekorator do tortów. Przekładamy do niego pianę i dekorujemy babeczki. Gdy babeczki będą już przygotowane- odstawiamy do lodówki na ok 1-2h.

Składniki na polewę:
3 tabliczki gorzkiej czekolady (300g)
2 łyżki oleju
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem. Mieszamy ze sobą składniki. Gdy czekolada się rozpuści przelewamy do wysokiego kubka i odstawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy babeczki z lodówki. Każdą babeczkę zanurzamy energicznym ruchem w kubku- czekamy, aż nadmiar czekolady spłynie i odstawimy.  Gdy babeczki będą oblane czekoladą pozostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 10-15 min następnie wkładamy do lodówki na 1-2h:)

Smacznego:)






niedziela, 14 kwietnia 2013

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem


Makaron w każdej wersji i z różnymi dodatkami. Szybkie oraz bardzo smaczne danie. Szpinak mogłabym dodawać nawet do pączków;) lubię -szczególnie wtedy gdy jest świeży z odrobiną czosnku smakuje doskonale. Zapraszam do stołu:)


Składniki:

200g makaronu tagliatelle
300g mrożonego szpinaku  
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
200ml śmietanki 18%
2 łyżki wody 
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Makaron wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (makaron al dente). Na patelnię wykładamy szpinak i podlewamy dwiema łyżkami wody. Smażymy do momenty, aż woda odparuje. Doprawiamy delikatnie solą oraz drobno posiekanym czosnkiem. Pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy przez ok 5 minut, aż mięso się zrumieni. Następnie smażymy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Do kurczaka wlewamy śmietankę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zostawiamy na ogniu przez 2 minuty. Makaron odcedzamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Makaron, szpinak, kurczak ze śmietanką można połączyć w całość- preferuję nakładać po kolei każdy ze składników osobno na talerzu:)  Smacznego:)





czwartek, 11 kwietnia 2013

Jak śniadanie to tylko frittata


Śniadanie nie musi być nudne. Dobre śniadanie to dobry początek dnia, a kto by nie chciał mieć dobrych dni??:) W tygodniu brakuje czasu na celebrowanie wspólnego porannego posiłku- weekend to dobry moment na chwile dla Nas:) Frittatę można przygotować na wiele sposobów- dziś przedstawiam wersję podstawową.

Składniki:
 5 jajek
5 łyżek mleka
2 pomidory
2 rzodkiewki
mozzarella (1 duża kulka, lub kilka małych)
łyżka startego żółtego sera
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże liście bazylii
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:

Przygotowujemy naczynie żaroodporne- smarujemy masłem i odstawiamy. Jajka z mlekiem, solą, pieprzem oraz czosnkiem roztrzepujemy na jednolitą masę. Dodajemy kulki lub pokrojoną w paski mozzarellę oraz liście bazylii. Mieszamy.  Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do jajek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Do przygotowanego wcześniej naczynia wlewamy masę z jajkami, na wierzch układamy pokrojone pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie gdy masa zrobi się na górze sztywna dodajemy żółty ser. Dalej pieczemy.
Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia: 15-20 min.

Smacznego:)




poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Suflet.... czekoladowy



Czekolada, czekoladowe, czekoladki, czekoladowy... suflet:) Zrobiłam pierwszy raz w życiu i  się udało:) choć za szybko wyjęłam z gorącego piekarnika i szybko zaczął opadać, teraz wiem, że trzeba powoli wyrównywać temperatury:) Był pyszny, delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Następnym razem dodam do środka wiśnie w rumie:)

Składniki:  (6 kokilek)
szklanka mleka,
4 jajka (białka i żółtka oddzielamy)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2,5 łyżki mąki
50g masła
3 łyżki cukru pudru
 1,5 łyżki kakao
masło do wysmarowania kokilek
do posypania wnętrz kokilek można użyć zmielonych migdałów, wszelkiego rodzaju orzechy mielone itp 
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do garnka i dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy cały czas mieszając.Następnie masło rozpuszczamy w rondelku,dodajemy przesianą mąkę i przez chwilę gotujemy. Do masła i mąki dodajemy roztopioną w mleku czekoladę- mieszamy wszystko dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Kokilki smaruję masłem, można obsypać wnętrze cukrem pudrem lub zmielonymi migdałami. Gdy masa czekoladowa ostygnie dodaję żółtka- energicznie mieszając. Następnie ubijam białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier puder oraz kakao. Dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki. Do masy czekoladowej z żółtkami dodaję ubite białka- delikatnie mieszam. Przekładam masę do kokilek. 
Piekarnik: 175st. C
Czas pieczenia: 15-20min (można wyjąć wcześniej- uzyskamy wtedy w środku deser efekt lejącej czekolady:) )

Po upieczeniu pozostawiamy suflety w piekarniku przez 5 min.
Podajemy na ciepło z cukrem pudrem lub gałką waniliowych lodów.