czwartek, 11 kwietnia 2013

Jak śniadanie to tylko frittata


Śniadanie nie musi być nudne. Dobre śniadanie to dobry początek dnia, a kto by nie chciał mieć dobrych dni??:) W tygodniu brakuje czasu na celebrowanie wspólnego porannego posiłku- weekend to dobry moment na chwile dla Nas:) Frittatę można przygotować na wiele sposobów- dziś przedstawiam wersję podstawową.

Składniki:
 5 jajek
5 łyżek mleka
2 pomidory
2 rzodkiewki
mozzarella (1 duża kulka, lub kilka małych)
łyżka startego żółtego sera
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże liście bazylii
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:

Przygotowujemy naczynie żaroodporne- smarujemy masłem i odstawiamy. Jajka z mlekiem, solą, pieprzem oraz czosnkiem roztrzepujemy na jednolitą masę. Dodajemy kulki lub pokrojoną w paski mozzarellę oraz liście bazylii. Mieszamy.  Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do jajek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Do przygotowanego wcześniej naczynia wlewamy masę z jajkami, na wierzch układamy pokrojone pomidory. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie gdy masa zrobi się na górze sztywna dodajemy żółty ser. Dalej pieczemy.
Piekarnik: 180st.C
Czas pieczenia: 15-20 min.

Smacznego:)




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam frittatę. Sama robiłam z łososiem w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna frittata :))) a te kolory cudne :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim śniadaniem dzień z pewnością musi być udany..
    pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)