sobota, 29 grudnia 2012

Piernik...

Temat na samym początku wydawał mi się trudny do opanowania, ponieważ pierwszy raz w życiu upiekłam piernik. 
Sądziłam, że wersja piernika, który długo dojrzewa jest jedyną dopuszczalną formą w kuchni- jednak ten upieczony z dnia na dzień niczym się nie różni:) 
Zapach i smak nie do opisania- uwielbiam wszystko co piernikowe, korzenne i świąteczne. Przepis znajduję się tutaj- trochę przeze mnie zmodyfikowany.
W zasadzie dodam go do moich ulubionych przepisów:)


Składniki:
¾ szklanki miodu (szklanka op pojemności 250ml)
100 g miękkiego masła,
160 g cukru(dodałam brązowy)
125 ml mleka,
100 g śmietany(12%)
5 jajek (osobno żółtka i białka),
300 g mąki
łyżeczka sody,
przyprawa korzenna( zrobiłam własną: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka imbiru, 1 łyżeczka zmielonych goździków, 2 łyżeczki cukru z wanilią)
3-4 łyżki kakao,
szczypta soli, 
Sposób przygotowania:

Podgrzewamy miód w garnku - mieszając żeby się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy 150g mąki. Następnie dodajemy masło i mleko i ucieramy mikserem na gładką masę. Pozostałą mąkę przesiewamy i mieszamy przyprawą i kakao.

Żółtka ucieramy  z cukrem. Gdy będą już puszyste i jasne(jak na kogel mogel) dodajemy do ciasta. Dodajemy  śmietanę i sodę rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach zimnej wody.Na koniec mieszamy ciasto z mąką- można dodać bakalie jednak moja wersja jest bez.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Następnie powoli dodajemy ubite białka do ciasta delikatnie mieszając.


Piekarnik: 170st. C
Czas pieczenia: 40-45 min







niedziela, 16 grudnia 2012

Na choinkę...

Już niedługo zaczniemy ubierać drzewka świąteczne. 
U mnie w tym roku będzie żywa. 
Jak zawsze u mnie tysiące pomysłów na przystrojenie choinki- zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Kolejna propozycja bombek choinkowych.



niedziela, 9 grudnia 2012

Świąteczna girlanda...

Jak co roku przyszedł czas na dekoracje świąteczne w domu. 
Rok temu girlandę zdobiły pierniki, czerwone bombki, łańcuch i białe lampki- w tym roku postanowiłam zmienić klimat. 
Głównym elementem są białe- szklane duże bombki z wrzosowymi kokardami. 
Całość podkreślają białe lampki. 
Wieczorem siadamy przy stole z gorącą herbatą w ręku i patrzymy jak czas powoli płynie....a za oknem pada śnieg:)

Piękne oświetlenie do Twojego domu kupisz tutaj





Duży wybór zasłon i dekoracji okiennych znajdziesz tutaj

wtorek, 4 grudnia 2012

By posłać w świat życzenia świąteczne...

Kolejna odsłona kartek z kolekcji Zima 2012
Jasne kolory, delikatne akcenty. 
Każdy znajdzie pewnie swoją ulubioną:)









sobota, 1 grudnia 2012

Rozgrzewające danie...

Chili con carne- dobry sposób na "inny" obiad.  Można przygotować klasyczne, bardzo pikantne, z warzywami lub innymi dodatkami.  Podawane z ryżem lub tortillą.  Moje jest z dużą ilością kukurydzy i papryki.  Szybkie w przygotowaniu i bardzo rozgrzewające- idealne na zimowe obiady.


Składniki:
1 łyżka oliwy 

500g mięsa mielonego
2 cebula  (dodaję białą i czerwoną)
2 ząbki czosnku
 3 papryki (pokrojone w kostkę)
1 puszka pokrojonych pomidorów (bez skórki)
1 puszka czerwonej fasoli (wersja najmniejsza)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki wywaru z wołowiny
1,5 łyżki czerwonej,  (mielona papryka)
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy chili
Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy oregano i cały czas mieszamy przez ok 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone (mieszamy żeby się nie przypaliło) Dodajemy pomidory z zalewą.Przygotowany wcześniej bulion wołowy,pokrojoną paprykę  oraz przyprawę chili dodajemy do smażonego mięsa. Gotujemy pod przykryciem ok.25minut. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę oraz fasolę i gotujemy przez ok 5 min. Doprawić solą oraz pieprzem według uznania.