środa, 26 września 2012

Jabłkowy mus

Idealnie pasuje do naleśników oraz racuchów. Może być również dodatkiem do kanapki. Dzieci lubią w wersji bez dodatków. Moja odsłona jest z dodatkiem cynamonu, który kojarzy mi się z zimową porą. Jabłko z cynamonem tworzą niezwykłą parę:)



Składniki:
ok.3kg papierówek
1opakowanie cynamonu
0,5kg cukru
odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka, kroimy w talarki, paski (ogryzek wyrzucamy)wkładamy do garnka i dusimy ok20-30minut w zależności jak mocno dojrzałe są jabłka, na sam koniec dodajemy cynamon oraz cukier i sok z cytryny. Jeszcze gorący mus nakładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na całą noc. Z 3 kg wychodzi ok. 11 słoiczków o pojemności 0,25l.




niedziela, 16 września 2012

Koktajl z borówkami...

Borówki w mojej kuchni zajmują zaraz za czereśniami drugie miejsce w rankingu smacznych owoców. Choć chyba nie ma owoców, których bym nie lubiła:) Nowa odsłona w dniu dzisiejszym- koktajl z królewskimi owocami...



Składniki:
 2 banany pokrojone w kostkę(zamrożone)
2 szklanki borówek amerykańskich
2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
1 szklanka jogurtu greckiego 
Sposób przygotowania:

Banany, serek homogenizowany, jogurt i połowę owoców miksujemy w blenderze. Gdy składniki się połączą dodajemy resztę owoców i dalej miksujemy. Przelewamy do szklanki i podajemy od razu.

Pyszne:)




niedziela, 9 września 2012

Letnie orzeźwienie

Mojito- kubański drink znalazł wielbicieli na całym świecie. Występuje w wersji z alkoholem jak i w wersji bezalkoholowej. Sposobów na jego podanie jest tysiące- jednak smak jest jeden- bardzo orzeźwiający. Idealny drink na gorące dni, choć mi smakuje o każdej porze dnia i nocy:)


Składniki:
(2porcje)
 1 limonka
 1 cytryna
 4 łyżeczki brązowego cukru
 1 szklanka wody gazowanej lub 7up
 0,5 szklanki kruszonego lodu
 liście mięty
Sposób przygotowania:

Limonkę i cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki. Lód kruszymy, liście mięty myjemy. Do szklanki wrzucamy cukier, następnie lód, kawałki limonki, cytryny i miętę.Następnie wlewamy wodę gazowaną lub 7up. W wersji z alkoholem dodajemy rum lub białą wódkę.






Francuskie ciastko ...

Całkiem niedawno odkryłam sposób na szybkie i bardzo pyszne ciastka z konfiturą. Gotowe ciasto francuskie można kupić w markecie.  Z dwóch porcji wyjdzie ok 40ciasteczek, które picze się ok.15minut, a zjada w 3min:).  Świetne na małe przyjęcie, czy dodatek do herbaty u babci na imieninach:)  Podobno z nutellą smakują wyśmienicie- niedługo spróbuję.


Składniki:
1 lub 2 opakowania ciasta francuskiego
jajko
cukier
konfitura, dżem lub owoce
cukier puder

Sposób przygotowania:

Wyciągamy ciasto z lodówki. Przed krojeniem można lekko rozwałkować. Wycinamy kwadraty tej samej wielkości, w jednym kwadracie robimy otwór np. od małego kieliszka. Przykładamy do siebie oba kwadraty (dobrze zlepiając brzegi tak jak w przypadku pierogów), a do środka dajemy konfiturę.
Dzięki temu konfitura podczas pieczenia zostaje w ciastku, a nie rozlewa się po brzegach. Gotowe ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem dookoła. Wstawiamy piekarnik na 200st.C i pieczemy przez ok 15-20minut.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Polecam:)





wtorek, 4 września 2012

Tiramisu

Kiedy domownicy widzą, że przychodzę do domu z zakupami zadają pytania: "co dziś dobrego będziemy mieli na deser?" Nadszedł czas na tiramisu. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i zapach kakao spowodują, że każda dieta przejdzie na boczny tor:)






Składniki:
(6porcji)
1 opakowanie biszkoptów (kocie języczki)
500g serka mascarpone
400ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru (może być mniej lub więcej)

kakao
filiżanka kawy
świeże owoce np. maliny do dekoracji  

Sposób przygotowania:

Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę  stopniowo dodając cukier puder. Gdy będzie już ubita stopniowo dodajemy serek mascarpone, można wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Przygotowany krem odstawiamy do lodówki. Biszkopty nasączamy kawą (można również dodać odrobinę alkoholu). Nasączone biszkopty układamy w salaterkach i przekładamy kremem. Schładzamy deser przez 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy owocami.





niedziela, 2 września 2012

W leśnym wydaniu- tarta z kurkami

Uwielbiam grzyby w każdej postaci i gdy tylko nadchodzi czas wyruszam do lasu na grzybobranie. Tym razem w roli głównej kurki. Nadzienie nie było skomplikowane- dla początkujących ciasto będzie wyzwaniem:) Kilka prób i wyjdzie smaczne, kruche ciasto.



Składniki:

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 80g masła
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli


Nadzienie:
  • 500g kurek 
  •  100g sera żółtego tartego
  •  80g boczku wędzonego  
  •  50g suszonych pomidorów
  •  1 cebula 
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 jajko 
  •  100 ml śmietany kwaśnej
  •  szczypta soli, pieprzu
 Sposób przygotowania: 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.. Na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać posiekany czosnek, oczyszczone kurki, poddusić ok. 10 minut. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, zioła, doprawić do smaku i dusić kolejne 5 minut, aż płyn wyparuje. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30cm, wyłożyć nadzienie, zostawiając 3cm brzegi. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły nadzienie. Rozmącone jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku, równomiernie wylać na nadzienie. Po wierzchu posypać startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 30 minut w temp. 180st.C.